Site icon Hrvatska uživo

Ponedjeljak sunčan i većinom vrlo vruć, uz tople noći i gdjegod na kopnu nestabilnije

FOTO: PIXABAY

I u novome će tjednu prevladavati sunčano, posvuda uz sve veću opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje i u unutrašnjosti, gdje će od utorka biti i nestabilnije.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak još veća opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano i vrlo vruće, a pojavljuje se i umjerena opasnost od djelovanja visoke temperature, poslijepodne oko 36 °C. Od uglavnom slabog jugoistočnog vjetra ne treba očekivati osvježenje.

Oko 35 °C će najviša dnevna temperatura biti i u sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, a toplinska opasnost porast će na veliku, dijelom i zbog toplije noći. Danju na sjeveru povremeno visoki koprenasti prozirni oblaci.

Oblaka će mjestimice biti i na zapadu zemlje. Sunce i iznimno visoka dnevna temperatura obilježit će početak novog tjedna. I u Gorskoj Hrvatskoj će najviše vrijednosti biti iznad 30 °C, u Lici do 35 °C, a na sjevernom Jadranu i do 38 °C, uz crveno – najvećeg stupnja upozorenje zbog vrlo velike opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Vjetar većinom slab zapadni, a more mirno do malo valovito.

Crveno u ponedjeljak ostaje i na sunčanoj dalmatinskoj obali s vrlo toplom noći i dnevnom vrućinom, a u unutrašnjosti Dalmacije najviša temperatura dosezat će 38 °C. Vjetar slab, popodne rijetko umjeren jugozapadnjak koji ne pruža osvježenje niti je dovoljno jak da bi stvarao zamjetnije valove.

Osvježenje se na krajnjem jugu Hrvatske, kao i drugdje na Jadranu, osim u zatvorenom prostoru može naći u moru temperature oko 26 °C – oko 10 °C niže od vrućeg zraka, a bit će malo valovito. Jugozapadnjak popodne većinom slab, a ujutro burin.”

“U nastavku tjedna u unutrašnjosti pretežno sunčano i vrlo vruće, ali i malo nestabilnije, ponajprije u gorju i na sjeverozapadu. U srijedu je najveća vjerojatnost jačeg razvoja oblaka i lokalnog pljuska s grmljavinom. Na istoku bi dnevna temperatura mogla još malo porasti.

Na Jadranu bez bitne promjene – crveno upozorenje za toplinski val ostaje, a prevladavat će sunčano uz uglavnom slab jugozapadni vjetar.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Exit mobile version