Site icon Hrvatska uživo

Stanovnici Rupotine su u panici, vatra je došla do domova: ‘Ako vjetar puhne, ode mi kuća. To ti je k‘o amen!‘

Foto: MORH

U predgrađu Splita, Rupotini, podno Kozjaka planuo je požar oko 14 i 45 sati. Oblak dima nadvio se iznad Solina od kojeg Splićani više nisu mogli vidjeti klišku tvrđavu. Zbog blizine kuća mještani su se sami angažirali oko gašenja požara, no ubrzo su došli vatrogasci i kanaderi koji su prionuli gašenju. 

Policijski službenici reguliraju promet. Ulica kneza Trpimira (stara kliška cesta) kojom se prometuje od između Solina i Klisa (i Rupotina) zatvorena je za automobile u jednom smjeru zbog blizine požara. Ipak, sporednim putevima može se doći osobnim automobilom do Rupotine.

U ulici Ante Starčevića svi stanovnici izašli su u dvorišta svojih kuća iako se otežano diše zbog dima. Na licima im se očituje preneraženost zbog blizine požara i zabrinutost za vlastitu imovinu. Sa sjeverne strane ulice mogu se vidjeti tragovi netom ugašene vatre koja je došla sve do ograde kuća. Jednu kuća je zahvatila vatra, ali srećom šteta nije nepopravljiva.

Kanaderi se samo izmjenjuju, vatrogasna vozila upaljenih sirena protutnjaju zakrčenim ulicama kako bi došli što bliže požaru. Blizina mora omogućuje im da između punjenja i pražnjenja vode prođe kratki vremenski rok.

– Tu blizu ove kuće, malo iznad nje, planuo je požar i proširio se. Počeo je iznad Voljaka i krenuo prema Gornjoj Rupotini. Kažu mi da je jedna goreća šiška pukla i odletjela preko druge strane ceste što je prouzrokovalo požar i na drugom kraju Rupotine. A možda su i dva požara odjednom buknula. Ne mogu sto posto tvrditi. Trenutno izgleda da se smiruje, ali ako vjetar puhne, ode mi kuća, to ti je amen – kaže nam sugovornica koju smo susreli uz cestu.

Na jednom dijelu Starčevićeve ulice hidrant na koji je loše spojena cijev šmrka za gašenje pršti voda. 

– Mi smo sami odlučili aktivirati hidrant kad se kuća opasno približila kućama. Tko će čekati vatrogasce, kad je opasnost da će vam svaku sekundu kuća početi gorjeti. Ona se gradi deset godina, a izgori za deset minuta – rekla nam je druga sugovornica u dvorištu svoje kuće.

U pola sata kanaderi su najmanje petnaest puta proletjeli iznad nas i prosuli vodeni sadržaj iz svoje utrobe nad Rupotini, s naglaskom na zapadni krak požara koji se približio gusto načičkanim kućama.

Igor, čijoj je kući također u jednom trenutku prijetila opasna blizina vatre, zajedno sa suprugom promatrao je kako kanaderi gase požar. Crne mrlje po nogama otkrivale su njegovo učešće u gašenju vatre. 

– Počelo je ima sat vremena gorjet, nitko ne zna kako. Je li podmetnut ili se samo zapalilo, pitaj dragog Boga. Sreća brzo su došli vatrogasci i kanaderi. Mi smo se sami organizirali dok oni nisu došli jer je vatra došla blizu kuća – veli nam Igor. 

Tri sata nakon početka požara na teren je izašlo 135 vatrogasaca s 45 vatrogasnih vozila iz 19 vatrogasnih postrojbi.

– U pripravnosti su Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Uz njih, u pripravnost su stavljeni i vatrogasci za dislokaciju iz Vatrogasnih zajednica Ličko-senjske županije i Grada Zagreba – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković., piše slobodna

Exit mobile version