Site icon Hrvatska uživo

Incident na Jadranu, žena uzela sjekiru i sama krenula po pravdu, on joj bijesno urlao s broda: ‘Ma od čega si luda?!‘

Incident na Jadranu /Morski.hr

Portal Morski.hr kontaktirao je i Ministarstvo mora. Nema te koncesije kojom se ovako mogu vezivati plovila…

U redakciju portala Morski.hr pristigla je snimka na kojoj se vidi ženska osoba koja je, kažu, uzela sjekiru i krenula provoditi pravdu pokušavajući presjeći konopac plovila prekoputa plaže.

Naime, kako navodi portal Morski.hr ženi je dozlogrdilo protuzakonito privezivanje velikih jahti, kruzera i ostalih većih brodova za stabla, stijene i sve čega se dohvate pa je pravdu uzela u svoje ruke.

Cijeli VIDEO možete pogledati na portalu Morski.hr.

– Ajde odgovori mi samo na jedno pitanje; od čega si luda? – govori muški glas, vjerojatno s broda, koji je privezan za stijene.

“Ovo je protuzakonito”, viče žena i nastavlja komentirati, na što je muški glas prekida, galameći:

– Ovo je zakonito, a ti nemaš pojma. I ovo ti ide sad na policiju, a za ovo ćeš platit‘ štetu, jesi čula? – govori muškarac ispuštajući pritom neprimjerene uvrede za ženu, koja odgovara:

“Vi ste već prijavljeni!”

Međusobno se dovikujući, pitaju jedno drugo “tko si ti?”, pa muškarac dovikuje da on “plaća koncesiju i porez ovoj državi…

Kako piše Morski.hr, iako ženi, razumije se, nije dozvoljeno da lupa sjekirom po stijeni, uništava nečiju imovinu i da odvezuje plovilo, čime direktno ugrožava sigurnost i plovila i putnika, treba reći da ne postoji koncesija ili porez koji dozvoljava privezivanje velikih brodova za stijene i stabla.

Naime, Pravilnik o plovidbi unutarnjim vodama u članku 7.04, stavku 3 jasno nalaže da je “Zabranjeno vezivati se ili povlačiti se uz pomoć stabala, klinova, ograda, graničnog kamenja, stupova, željeznih stuba ili ljestava i sličnih objekata.”

Za dodatno mišljenje portal Morski.hr obratio se i Upravi sigurnosti plovidbe pri Ministarstvu mora.

Pravilnikom o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske (članak 52. stavak 2) propisano je kako plovni objekt može biti privezan izvan luke isključivo na način da ne ugrožava sigurnost plovidbe, ljudske živote, imovinu, obalu i morski okoliš, dok je stavkom 3. istog članka propisano kako je sidrenje, osim u područjima gdje je zabranjeno, dozvoljeno isključivo na način da ne ugrožava sigurnost plovidbe, ljudske živote, imovinu, obalu i morski okoliš.

Jednako tako, Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom (članak 49. stavak 2.) propisano je kako se sidrenjem ne smije ometati plovidba drugih plovnih objekata.

Nadalje, piše Morski.hr, citirajući Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 m od ograde uređenog kupališta, odnosno 150 m od obale prirodnog kupališta.

Drugim riječima, brodovi koji se privezuju uz stabla i stijene uz samu obalu, ne samo da krše hrvatske zakone, već ugrožavaju kupače i sigurnost plovidbe., prenosi jutarnji

Exit mobile version