Site icon Hrvatska uživo

Domovinski pokret odgovorio Viskoviću: Ujević je počeo kao pravaš i Hrvat i otišao kao Hrvat

FOTO: SCREENSHOT


Književni kritičar i leksikograf, Velimir Visković, komentirao je jučerašnje prizore iz Imotskog, kada je HOS-ovom zastavom okićen spomenik Tinu Ujeviću.

“Gledam ovu fotku na kojoj je Tin Ujević okićen majicom HOS-a s pozdravom Za dom spremni! Sasvim sam siguran da te bezazlene ljepuškaste djevojčice pojma nemaju da je veliki Tin bio vatreni pobornik jugoslavenstva”, poručio je među ostalim, piše Dalmacija Danas.

Na ovo su odgovorili iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije. Evo što poručuju:

“Velimir Visković njeguje imidž velikog erudita. Voli se nazivati književnim kritičarem i esejistom, a više od svega voli komentirati dnevno politička i društvena zbivanja.

Sada nas je “počastio” svojim razmišljanjima o političkim preferencijama velikog Tina Ujevića. Visković je oštro ukorio mladež koja je u Imotskom spomenik Tina Ujevića uresila HOS-ovim obilježjima. Tako Visković educira mladež kako je veliki Tin bio pobornik jugoslavenstva te kako je živio i radio u Srbiji.

PHOTO: Dalmacija news

Sve je to istina, ali kao i obično ključ je u onim stvarima koje je Visković prešutio.

Veliki Tin je već za gimnazijskih dana bio veliki pristaša pravaške ideologije. Tokom prvog svjetskog rata kao i mnogi drugi bio je pobornik jugoslavenskog ujedinjenja. Vrlo brzo se uvjerio kako je jugoslavenstvo krinka za velikosrpstvo i razočarava se u ovu ideju. Također, Visković je prešuti i kako je druga Jugoslavija oduzela građanska prava Tinu Ujeviću zbog rada u državnoj novinskoj agenciji tokom Drugog svjetskog rata.

Kao književni kritičar Visković čini neoprostivu pogrešku i veličinu kao što je Tin svodi tek na političku osobu. Tin je prije svega veliki pjesnik, a onda sve ostalo. A ako mu trebamo odrediti životnu političku filozofiju onda ćemo kazati kako je počeo kao pravaš i Hrvat i umro kao Hrvat.”, napisali su iz Domovinskog pokreta SDŽ

Exit mobile version