Site icon Hrvatska uživo

Bolja probava i zdravija koža: Šest dobrobiti redovitog konzumiranja krušaka

Image by Alicja from Pixabay

KRUŠKE su voće bogato vlaknima, antioksidansima i drugim bitnim i hranjivim nutrijentima. Redovita konzumacija krušaka, kao i drugog voća i povrća, odlično utječe na cjelokupno zdravlje. Od dobrobiti za probavu, kožu i regulaciju šećera u krvi, uz redovitu konzumaciju krušaka, povezuju se brojne zdravstvene prednosti.

U nastavku izdvajamo neke od najpoznatijih zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s jedenjem krušaka. 

Pozitivan utjecaj na zdravlje crijeva

Vlakna su jedan od najvažnijih nutrijenata za poboljšanje probave, a kruške su izvrstan izvor dijetalnih vlakana, osobito topivih vlakana poput pektina. To pomaže u promicanju redovitog pražnjenja crijeva i smanjuje rizik od zatvora.

Pomažu u borbi protiv upala

Kronične upale mogu uzrokovati različita opasna zdravstvena stanja, uključujući i bolesti srca. Međutim, jedenje krušaka, koje su bogate antioksidansima i imaju protuupalno djelovanje, može pomoći u ublažavanju upale i smanjenju rizika od bolesti.

Promiču zdravlje kože

Kako prenosi Health Shots, vitamin C u kruškama potiče proizvodnju kolagena, proteina koji održava elastičnost i čvrstoću kože. Stoga redovita konzumacija krušaka može pridonijeti mladolikom, zdravom tenu kože.

Podržavaju zdravlje srca

Kruške sadrže antioksidanse, kao što su vitamin C i flavonoidi, koji mogu pomoći u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola i povećanju HDL (dobrog) kolesterola. Također, dobro je jesti kruške kako bi se kontrolirao visoki krvni tlak.

Reguliraju razinu šećera u krvi

Vlakna u kruškama usporavaju probavu i apsorpciju ugljikohidrata, što pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi. To može biti osobito korisno za osobe s dijabetesom ili one s rizikom od razvoja stanja. Za najbolji utjecaj, kruške bi trebalo jesti nekoliko puta tjedno.

Pomažu kod kontroliranja težine

Niskokalorične, bogate vlaknima i vodom, kruške su odličan izbor za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Vlakna pomažu u kontroli apetita i smanjuju ukupni unos kalorija, čime se dugoročno utječe na mršavljenje ili održavanje postojeće težine, prenosi Health Shots., iše Index.hr

Exit mobile version