Site icon Hrvatska uživo

Jamče bolju probavu: Njemački nutricionist popisao namirnice koje ublažavaju zatvor

Image by congerdesign from Pixabay

AKO IMATE problema s probavom, osobito sa zatvorom, postoje stvari koje mogu pomoći. Njemački nutricionist Uwe Knop kaže da bi svi koji žele poboljšati crijevnu mikrofloru i normalizirati proces probave, trebali konzumirati više kiselog kupusa, jogurta, kombuche, kefira i kimchija.

Riječ je o fermentiranim namirnicama koje imaju blagotvoran učinak na crijevni mikrobiom, pomažu poboljšanju probave, ublažavaju zatvor i jačaju imunološki sustav.

“Fermentacija je drevna metoda konzerviranja koja se stoljećima koristi u različitim zemljama diljem svijeta. Fermentirani proizvodi su ukusni i zdravi”, objasnio je Knop.

Fermentacijom se smanjuje pH-vrijednost hrane, čime se suzbija razvoj štetnih mikroorganizama i produljuje rok trajanja proizvoda. Istodobno se složene hranjive tvari pretvaraju u jednostavnije i lakše probavljive mikroelemente.

Nutricionist je naglasio da fermentirana hrana sadrži žive mikroorganizme koji poboljšavaju rad crijeva. Međutim, u danu ne bismo trebali jesti više od 100 grama kiselog kupusa, više od tri porcije kimchija ili piti više od jedne do dvije čaše kefira ili jogurta, odnosno više od 120 ml kombuche. Naime, fermentirana hrana može povećati kiselost želuca ili izazvati nadutost., piše Index.hr

Exit mobile version