Site icon Hrvatska uživo

Ako imate tri od ovih šest simptoma, vjerojatno imate problem s pićem

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

OVISNOST o alkoholu češća je pojava nego što mnogi misle. Postoje jasni kriteriji prema kojima se određuje dijagnoza alkoholizma, a psihijatar Anton Masakin popisao je nekoliko simptoma koji mogu razotkriti osobu koja ima problem s pićem.

Kako kaže, postoji šest najčešćih pokazatelja alkoholizma, a za postavljanje dijagnoze dovoljno je prepoznati se u tri. Također, važno je da simptomi postoje dulje vrijeme, odnosno najmanje mjesec dana.

Prvi kriterij je žudnja za alkoholom, odnosno želja za pićem koju je nemoguće riješiti. Slijedi gubitak kontrole. Primjerice, ako osoba planira ograničiti unos alkohola i popiti samo jednu čašicu, ali u tome ne uspijeva, jasno je da se ne može obuzdati.

Treći kriterij je apstinencijski sindrom, odnosno potreba za triježnjenjem. Umjesto gađenja prema alkoholu, koje osjećamo u trenutku mamurluka, osoba koja je ovisna o alkoholu osjetit će žudnju za alkoholom i opravdat će je željom za ublažavanjem bolnih simptoma.

Četvrti je kriterij povećanje tolerancije na alkohol. Da bi se postigao učinak opijanja, čovjeku je potrebna sve veća doza. Jedan od simptoma jest i nemogućnost odbijanja pijenja, unatoč štetnosti alkohola za zdravlje. Ovisna osoba ne može ne piti alkohol, čak i ako joj liječnici dijagnosticiraju, na primjer, cirozu jetre.

Na kraju, alkoholizam se može dijagnosticirati ako osoba mijenja društveno funkcioniranje u korist alkohola. Drugim riječima, osoba će radije piti nego raditi nešto drugo., piše Index.hr

Exit mobile version