Site icon Hrvatska uživo

Zbog jednog simptoma mnogi misle da imaju infekciju. Zapravo je najčešći znak raka

Image by bzndenis from Pixabay

STUDIJE pokazuju da su žene s rakom mokraćnog mjehura posjetile liječnika, žaleći se na jedan simptom, u prosjeku pet puta prije nego što su upućene specijalistu.

Naime, krv u urinu često se može protumačiti kao obična infekcija, simptom menopauze ili ginekološki problem, a zapravo je najčešći simptom raka mokraćnog mjehura. Riječ je o bezbolnom simptomu koji se javlja kod žena svih dobnih skupina.

“Postoji percepcija da mlađe žene ne obolijevaju od raka mjehura, ali ja sam liječila mnoge žene kojima je dijagnosticiran rak u dvadesetima i tridesetima”, izjavila je dr. Alison Birtle za Daily Mail.

Rak mjehura razvija se u sluznici mjehura. U nekim slučajevima tumor se širi u mišić mokraćnog mjehura. Drugi, rjeđi simptomi, uključuju češće mokrenje, iznenadni nagon za mokrenjem i osjećaj peckanja pri mokrenju.

Dob, genetika i izloženost čimbenicima poput pušenja mogu povećati rizik od razvoja bolesti, a 49 posto slučajeva raka mokraćnog mjehura može se spriječiti, prema Cancer Research UK.

“Mnogim ženama koje se žale na krv u urinu, propisuju se antibiotici za liječenje infekcije mokraćnog sustava, a jednostavnim testiranjem urina može se potvrditi dijagnoza”, dodaje dr. Birtle.

Svima koji otkriju krv u urinu savjetuje se posjet liječniku. Krv u mokraći ne znači nužno da imate rak mokraćnog mjehura. Može biti simptom cistitisa, infekcije bubrega, bubrežnog kamenca, negonokoknog uretritisa i kod muškaraca, povećane prostate., piše Index.hr

Exit mobile version