Site icon Hrvatska uživo

IBA odradila dugo očekivanu konferenciju za medije: Objavili kakve testove su napravili, a onda je nastao pravi kaos

FOTO: SCREENSHOT

Nastup dvije kontroverzne boksačice na Olimpijskim igrama pretvorio se u otvoreni sukob IBA organizacije i MOO-a.

Po prvi put otkako se u javnosti pojavila priča o dvije boksačice koje nastupaju na Olimpijskim igrama, a za koje postoje sumnje da se radi o osobama koje posjeduju muški par kromosona, medijima se otvoreno obratilo vodstvo vodeće boksačke organizacije IBA-e.

Podsjećamo, IBA je prošle godine suspendirana od strane MOO-a, nakon dokaza o više ilegalnih ili koruptivnih radnji u sportu kroz posljednje desetljeće.

Četiri IBA-ina čovjeka na konfereniji za medije

Isto tako, ta ista IBA, koja i dalje u svojoj jurisdikciji ima sva velika natjecanja u amaterskom boksu, je s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva suspendirala Imane Khelif i Lin Yu-Ting, dvije boksačice za koje tvrde da im je pronađen dokaz o pripadnosti muškom spolu.

To su danas potvrdili na konferenciji za medije u Parizu, gdje su prisutna bila tri člana vodstva IBA-e, dok je onaj glavni, predsjednik Umar Kremljev, bio prisutan putem video linka.

“U svibnju 2022. godine, IBA je napravila testove krvi kod četiri boksačice na prvenstvu u Istanbulu, nakon što su dobili dojave ili izraze zabrinutosti od strane boksačica, trenera, medicinskih timova i doktora uz ring”, započeo je direktor (CEO) IBA-e, Chris Roberts, nastavivši:

“Dvije boksačice, Khelif i Lin, dobile su zabrinjavajuće rezultate pa je organizacija ponovila testove u 2023. godini, ovog puta u New Delhiju.”

Objasnio zašto se dugo čekalo na drugi test

Upitan je Roberts zašto je trebalo toliko dugo vremena između dva testa.

“To je nešto s čime se dotad nismo susreli. Problem je bio u lokaciji. Morali smo pričekati drugo natjecanje na kojem će se obje službeno naći, da bismo ih imali pravo testirati”, dodao je.

Objasnio je nakon toga kako je objema boksačica dokazano postojanje XY kromosoma te su suspendirane s prvenstva. Lin se nije žalila, dok se Khelif žalila, ali je nedugo nakon toga povukla žalbu.

Liječnik potvrdio kako je sve napravljeno u nezavisnom labosu

Gabrielle Martelli, predsjednik IBA-ine udruge trenera, govorio je o tome kakvu opasnost su procijenili da njihovi nastupi uzrokuju.

“Ako izgubimo zbog nepravedne prednosti druge osobe, možemo biti povrijeđene emocionalno i fizički, jer nam to može oduzeti medalje. No, u našem sportu je drugačije, kod nas je opasno. Ako postoji nepošteno stećena prednost, netko može umrijeti”, objasnio je.

Treća prisutna osoba bio je IBA-in šef liječničke službe, Dr. Ioannis Filippatos, koji je potvrdio ono o čemu se govori cijelo vrijeme, muške kromosome.

“Mi imamo problem u tome što imamo dva krvna nalaza s muškim kariotipom. To je odgovor iz laboratija, nije neka moja izjava nego odgovor iz laboratija”, ono je što je on rekao.

Kaotičnu pressicu predsjednik IBA-e učinio još kaotičnijom

MOO je danas odradio svoju konferenciju za medije, na kojoj su izjavili kako nalazi dolaze iz nepouzdanog izvora.

“Ne mogu vam reći jesu li testovi bili vjerodostojni ili nevjerodostojni jer izvor iz kojeg su došli nije bio vjerodostojan i osnova za testove nije bila vjerodostojna. Iz tog razloga nije bilo razmatranja jesu li točni ili ne jer nisu imali nikakvog utjecaja na podobnost boksanja ovdje”, glasila je njihova izjava.

Konferencija za medije IBA-e bila je kaotična od samog početka. Novinari su jedni drugima uskakali u riječ, a slično je bilo i kod osoba koje su davale odgovore.

Nažalost, najveći kaos nastao je kad je na red došao predsjednik IBA-e, Kremljev, koji je u dvosatnoj konferenciji za medije imao nekoliko monologa, gdje je osobno napao MOO i njihovog predsjednika Thomasa Bacha, iz čega se vidjelo koliki gnjev gaji prema njima.

Kremljev pobio prvobitnu izjavu svoje organizacije

U jednom trenutku rekao je nešto što se kosi s prvobitnom službenom izjavom IBA-e, da razina testosterona kod spomenutih boksačica nije mjerena.

“Imamo rezultate testova koje su nam dozvolili da napravimo i ti testovi pokazuju visoku razinu testosterona, mušku razinu testosterona”, rekao je Kremljev, koji je cijelo vrijeme spomenute boksačice oslovljavao u muškom rodu.

Što se tiče pitanje novinara, ljudi iz IBA-e na nekoliko dobrih pitanja, vezanih uz testove, nisu dali konkretan odgovor.

Zašto MOO jednostavno ne odradi testiranja i završi priču?

Nažalost, ovdje imamo dvije strane, koje svaka guraju svoju priču, a nisu u stanju dati nepobitne dokaze.

S jedne strane je IBA, koja se poziva na svoje testove, ali ne daju nikakve detalje o njima, a sad smo vidjeli i izjave koja pobijaju one koje su prvobitno dali.

S druge strane je MOO, koji gotovo svaki dan ponavlja svoj isti stav, u kojem pobijaju IBA-ine testove. No, s druge strane, iako imaju priliku napraviti svoje testove te tako u ovom slučaju odnijeti nepobitnu pobjedu, MOO to ne radi.

Upravo zbog toga je više onih koji vjeruju IBA-i, uključujući većinu boksačica koje na Igrama nastupaju.

Nije ovo gotovo, ali čini se da smo sve dalje od odgovora na pitanje tko su zapravo Imane Khelif i Lin Yu-Tin., piše gol.hr

Exit mobile version