Site icon Hrvatska uživo

Grad Zagreb zapošljava 450 ljudi, ali domaći se ne mogu javiti – samo stranci, ne moraju ni hrvatski znati

FOTO: SCREENSHOT/N1

Komunalne radnike, perače, čistače, vrtlare, cestare, asfaltere, radnike u ugostiteljstvu, grobare, čistače poslovnih prostora, uređivače tržnog prostora, pomoćne radnike, ali i konobare i kuhare. Ukupno njih 450 zaposlit će Grad Zagreb i svi oni bit će – stranci, piše Večernji list.

Agenciju za posredovanje pri zapošljavanju stranih radnika tražit će Grad kako bi im pomogla naći ljude za obavljanje manje složenih poslova, za što kane angažirati fizičke radnike bez kvalifikacija, ali i one za srednje složene zadatke za koje je potrebna srednja stručna sprema. Prema podacima koje Grad navodi u postupku prethodnog savjetovanja, što je korak koji se prolazi prije samog raspisivanja natječaja, plan je da se nađe više agencija koje će u zapošljavanju posredovati, da se s njima sklope okvirni sporazumi na rok od dvije godine, a sve to trebalo bi koštati 663.614 eura bez PDV-a. Okvirni sporazum, podsjetit ćemo, znači da Gradu možda neće u svakom trenutku trebati sve vrste radnika koje smo spomenuli na početku, kao i da ih neće u svakom trenutku za Zagreb raditi točno 450.

Također, ovaj iznos nešto veći od 600 tisuća eura ne odnosi se na same plaće radnika, već na troškove njihova dovođenja u Hrvatsku. Jer Grad traži, što je i logično, da sve bude po P.S.-u, odnosno da agencija provede test tržišta rada, da potencijalne radnike intervjuira i selektira, da prikupi svu potrebnu dokumentaciju, da organizira potpisivanje predugovora između radnika i Grada, da riješi sve oko radnih dozvola, a i da samog radnika uputi po vizu u Veleposlanstvo RH, ono koje je već za njegovu zemlju nadležno.

Agencija će novcem koji joj Grad plati morati kupiti i avionske karte radnicima, organizirati im prijevoz do smještaja koji će osigurati sam Grad, ali i do liječničkog pregleda, s čim će isto morati pomoći, kao i s prijavom boravišta te izradom tekućeg računa. Grad također traži da radnici imaju barem minimalno znanje engleskog jezika, odnosno A1 razinu, piše Večernji.

Exit mobile version