Site icon Hrvatska uživo

Dijetetičarka otkriva tri najbolje opcije za doručak

PHOTO: Nemoel Nemo on Pixabay

NEOPHODNO je započeti dan doručkom bogatim proteinima, posebno za one koji žele smršavjeti. Proteini nam pomažu da ostanemo siti dulje te smanjuju potrebu za grickanjem nezdrave hrane kasnije tijekom dana. Također podržavaju održavanje i rast mišića, što je ključno za zdrav metabolizam. Uključivanjem visokoproteinske hrane u svoju jutarnju rutinu, postavljamo ton za uravnotežen i zadovoljavajući dan.

Osim toga, doručak prepun proteina ne samo da obuzdava jutarnju želju za hranom već također osigurava energiju potrebnu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Dijetetičarka dr. Mrinal Pandit otkrila je tri opcije doručka bogate proteinima.

1. Grčki jogurt

“Grčki jogurt je izvrsna opcija. Dobro se slaže sa svježim voćem, orašastim plodovima i malo meda te ima visok sadržaj proteina. Ako želite više omega-3 i vlakana, možete uključiti i chia sjemenke”, kaže dijetetičarka za SheFinds. Chia sjemenke su također prepune vlastitih prednosti.

“Ova kombinacija ne samo da je izvrsnog okusa, već vam daje i zdravu dozu proteina za snažan početak dana”, dodala je.

2. Jaja s povrćem

Jaja su odlična hrana za doručak, i to s dobrim razlogom: ne samo da su ukusna, već su i dio doručka bogatog proteinima koji se može obogatiti povrćem. Možemo napraviti ukusnu kajganu od povrća da započnemo dan zdravo.

Dr. Pandit predlaže: “Probajte staviti špinat, papriku i rajčice u kajganu. Dodajte malo nemasne pureće ili pileće kobasice ako tražite dodatne proteine. Kako biste obrok učinili uravnoteženim, poslužite ga s kriškom tosta od cijelog zrna.”

3. Svježi sir i voće

Svježi sir je još jedan odličan izvor proteina. Dijetetičarka savjetuje: “Kombinirajte ga sa svježim voćem, kao što su ananas, breskve ili bobičasto voće. Dodavanje malo cimeta ili šake orašastih plodova može još više poboljšati okus.”

Na kraju, dr. Pandit naglašava važnost raznolikosti u unosu proteina.

“Raznolikost unosite kombiniranjem proteina biljnog podrijetla, nemasnog mesa, jaja, jogurta i svježeg sira. Poboljšajte okus korištenjem svježeg bilja ili začina poput cimeta. Povrće će vam pomoći da se osjećate sitima duže vrijeme i opskrbiti vas više hranjivih tvari. Kako bi vaš doručak bio ukusan i zdrav, ne zaboravite ga obogatiti bademima, sjemenkama, svježim voćem i malo tamne čokolade”, zaključila je dijetetičarka., piše Index.hr

Exit mobile version