Site icon Hrvatska uživo

VIDEO Nakon strašnog krošea Talijanka se odbila boriti protiv sporne boksačice pa se rasplakala: ”Ovo nije u redu”

FOTO: SCREENSHOT

Imane Khelif plasirala se u osminu finala Olimpijskih igara.

Jedna od dvije, za neke sporne, boksačice koje nastupaju na ovim Olimpijskim igrama, Alžirka Imane Khelif slavila je u prvom meču u Parizu te se plasirala u osminu finala boksačkog turnira do 66 kilograma.

Njoj je nakon svega pola minute borbe predala Talijanka Angela Carini. Prvo je Alžirka, koja je izbačena s posljednjeg SP-a, plasirala jedan žestoki udarac nakon čega je Talijanka tražila da joj se popravi zaštitna kaciga.

Potom je Khelif plasirala još jedan žestoki udarac koji je Talijanka očito tako osjetila da više nije htjela u tome sudjelovati. Otišla je u svoj kut i rekla dosta, a njen trener signalizirao da se borba prekine., piše gol.hr

Nakon toga je kleknula na pod i zaplakala. Khelif je došla do nje, ali ju je Talijanka ignorirala.

”Ovo nije u redu”, čulo se u prijenosu kako govori svom treneru.

IBA ih ne smatra dovoljno ženama, OI misli drukčije

Podsjetimo, posljednjih se dana podigla velika prašina zbog dvije boksačice kojima je krovna boksačka organizacija zabranila natjecanje na SP-u, jer nisu zadovoljile uvjete da se natječu u ženskoj konkurenciji.

Zbog toga su one prozvane muškarcima, no stvar je komplicirana. Ipak, mnogi smatraju kako nije fer da se natječu zajedno s boksačicama te koriste svoje fizičke predispozicije.

Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-ting iz Tajvana, diskvalificirane su sa ženskog Svjetskog prvenstva 2023. godine jer je testovima “dokazano da imaju XY kromosome”, objasnili su iz Međunarodne boksačke asocijacije (IBA).

No kako IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu, MOO je potvrdio da je zadovoljan što se obje borkinje mogu natjecati prema manje strogim pravilima o spolnoj podobnosti koja su bila na snazi za Igre u Tokiju 2021.

Alžirski olimpijski odbor bijesan je zbog medijske hajke na njihovu boksačicu, a o svemu se još jednom u srijedu oglasila IBA.

”Diskvalifikacija je bila rezultat njihova neuspjeha da ispune kriterije prihvatljivosti za sudjelovanje u ženskom natjecanju… Ova odluka, koja je donesena nakon detaljnog pregleda, bila je iznimno važna i nužna za održavanje pravednosti i najvećeg integriteta natjecanja”, napisli su u pripćenju i dodali:

“Dok IBA ostaje predana osiguravanju poštenog natjecanja u svim našim događajima, izražavamo zabrinutost zbog nedosljedne primjene kriterija prihvatljivosti drugih sportskih organizacija, uključujući one koje nadziru Olimpijske igre.”

Exit mobile version