Site icon Hrvatska uživo

Retkovci: Mještani u šoku zbog novog slučaja afričke svinjske kuge

foto: screenshot HRTV

Novi slučaj afričke svinjske kuge na istoku zemlje. Nakon Gradišta kod Županje, sada je potvrđena u Retkovcima pokraj Vinkovaca. Usmrćene su svinje u zaraženom objektu i uvode se mjere kako se ne bi ponovio katastrofalan scenarij s kraja prošle godine kada je bolest poharala istok zemlje.

HRT-ova reporterka Vanessa Kupina kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a kako je to drugi slučaj u pojavi virusa Afričke svinjske kuge ove godine.

– Ovoga puta nakon Gradišta u Retkovcima. Još sinoć usmrćeno je i odvedeno 37 svinja. Vlasnik objekta nije htio stati pred kameru i razgovarati s novinarima, no ono što smo uspjeli neslužbeno doznati u selu, to je kako je riječ o zatvorenom objektu, te kako mještani sumnjaju da je ponovno do pojave virusa došlo zbog divljih svinja, poručila je.

Od ministarstva smo doznali kako se uvode zone zaštite i nadzora u krugu od 3 i 10 km, uvode se i provode mjere kontrole i utvrđuju se epidemiološki povezani objekti. Iz ministarstva također upozoravaju i podsjećaju sve svinjogojce da se pridržavaju mjera zaštite, biosigurnosnih mjera, i također pozivaju sve da ako primijete promjene na zdravlju svojih svinja ili njihovo uginuće da odmah i brzo jave ministarstvu kako bi se moglo promptno reagirati.

– Ono što još moramo reći je kako su mještani ponovno u šoku, ne mogu vjerovati da se takvo nešto ponovno događa u njihovome kraju, nadaju se da se virus neće širiti, dodala je HTV-ova reporterka.

– Ja imam poljoprivrednu trgovinu tu u selu u Retkovcima, koja sad može komotno ključ u bravu. Znači, tu će sad dolaziti do čišćenja, vjerojatno će se širiti kuga, što nam nije baš dobro. Ja mogu svoju trgovinu zatvoriti, jer i bilo tako i lani, nismo imali poslovanja, nismo imali svinja i nažalost jedva smo preživjeli godinu. I sad je došla ponovno kuga, rekla je Maja Dragičević, Retkovci.

– Ja sam potjerao svinje van, tu po šumi, po njivama. Ja sam imao svinje godinama. Od toga smo živjeli. Imali smo po 20 komada krmača.Ovo sad ja ne znam čemu vodi. Uništavaju poljoprivredu, dodao je Franjo Zetović, Retkovci, piše HRT.

Exit mobile version