Site icon Hrvatska uživo

Poskupjelo čipiranje i cijepljenje pasa

FOTO: UNSPLASH

NEKI građani ostali su neugodno iznenađeni kad su ovih dana doznali da je poskupjelo cijepljenje protiv bjesnoće. Naime, 1. srpnja na snagu su stupile nove cijene veterinarskih usluga: mikročipiranja, izdavanja putovnica, promjene vlasništva te cijepljenja protiv bjesnoće, uz dehelmintizaciju kućnih ljubimaca.

Poskupljenje zakonski obveznih usluga dio građana itekako će osjetiti. Primjerice, mikročipiranje pasa do kraja lipnja plaćalo se 11.94 eura, a od 1. srpnja košta 16.12 eura. Putovnica za kućnog ljubimca, koja je do prije 30 dana koštala 1.33 eura, sada se plaća 12.80 eura.

Cijepljenje protiv bjesnoće, dehelmintizacija i upis u registar te u putovnicu plaćali su se 19.91 eura, a nova cijena je 31.25 eura.

Promjena vlasnika i odjava u računalnoj aplikaciji Središnji upisnik kućnih ljubimaca i putovnici prije je bila 4.15 eura, a sada će vas koštati 5.60 eura. I na kraju, evidentiranje u računalnoj aplikaciji Središnji upisnik kućnih ljubimaca prilikom uvoza iz trećih zemalja i zemalja članica EU-a i/ili evidentiranje cijepljenja psa izvan RH plaćalo se 11.61 eura, a po novom će koštati 21.26 eura.

Iako su cijene znatno poskupjele, dobro je znati da se pas mikročipira jednom, putovnica se izdaje jednom, a cijepljenje protiv bjesnoće i dehelmintizacija ponavljaju se tek za dvije ili tri godine nakon prvog cijepljenja, ovisno o vrsti cjepiva. , piše Index.hr

Exit mobile version