Site icon Hrvatska uživo

MOO stao u obranu bioloških muškaraca u boksu: ‘U putovnicama piše da su žene’

screenshot/yt

Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting s Tajvana biološki su muškarci kojima je dozvoljeno da nastupaju na ženskom boksačkom turniru u Parizu.

Prošle godine suspendirane su sa Svjetskog prvenstva, dok im je nastup na Olimpijskim igrama u Parizu dopustio Međunarodni olimpijski odbor.

Sa SP-a suspendirane su po odluci Međunarodne boksačke federacije (IBA), no došlo je do pogoršanja odnosa između MOO-a i IBA-e zbog čega je IBA isključena iz organizacije boksačkih turnira na Olimpijskim igrama.

Na odluku MOO-a reagirala je Nancy Hogshead, američka plivačica i vlasnica tri zlata.

“Trebale bi se natjecati u ženskom boksu – unatoč tome što su diskvalificirane prošle godine zbog XY kromosoma, muškog fenotipa. Podsjetimo se da muškarci – kako god se identificirali – imaju 162 posto snažniji udarac – što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija će dovesti do smrti žena.”

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams, stao je u obranu odluke svoje organizacije.

“Očito, neću komentirati pojedince. To je stvarno zlonamjerno i nepravedno. Ali samo bih rekao da svi koji se natječu u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za natjecanje. U njihovim putovnicama piše da su žene i to je navedeno.”, piše SK

Exit mobile version