Site icon Hrvatska uživo

Fenomen koji fascinira mnoge, ali nije uvijek bezazlen: Evo zašto pričamo u snu

FOTO: PIXABAY

Iako se pričanje u snu najčešće javlja u dubokoj fazi sna, može se dogoditi u bilo kojoj fazi spavanja.

Pričanje u snu je fenomen koji fascinira mnoge, ali istovremeno može biti i zabrinjavajući. Ovaj oblik parasomnije, odnosno poremećaja u ponašanju tijekom spavanja, naziva se somnilokvija.

Karakterističan je po tome što osoba u dubokom snu počinje pričati, a ponekad čak i vrištati ili vikati, piše Krstarica.

Dok neki od nas neće ni primijetiti da pričamo u snu, drugima to može biti vrlo smiješno ili čak sramotno iskustvo.

Prema istraživanjima, oko 50 posto djece u dobi od tri do deset godina priča u snu, dok samo oko 5 posto odraslih ima ovaj fenomen.

Neki mogu pričati svaku noć, dok drugi to rade povremeno. Stručnjaci smatraju da je pričanje u snu nasljedno, ali još uvijek nije potpuno jasno zašto se javlja.

Iako se pričanje u snu najčešće javlja u dubokoj fazi sna, može se dogoditi u bilo kojoj fazi spavanja. U većini slučajeva je potpuno bezopasno, ali u rijetkim situacijama može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja.

Djeca koja imaju noćne more ili strahove često vrište, viču i udaraju se u snu, a teško ih je probuditi iz tog stanja. Također, postoji i poremećaj u ponašanju tijekom REM faze sna koji može rezultirati vikanjem i nasilnim ponašanjem.

Ako primijetite da počinjete pričati u snu u odrasloj dobi, a to je praćeno strahom, vrištanjem ili nasilnim reakcijama, preporučuje se posjetiti liječnika specijalista za spavanje.

Također, ako primijetite da vaše dijete ima problema sa snom, dobro je razgovarati s pedijatrom kako biste saznali više.

Stručnjaci smatraju da je manjak sna jedan od glavnih uzroka pričanja u snu kod odraslih. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje stresa i osiguravanje dovoljne količine sna kako bi se smanjila mogućnost noćnih razgovora.

Također, vođenje dnevnika spavanja može biti od pomoći u praćenju ritma uspavljivanja i buđenja, kao i eventualnih vanjskih faktora koji mogu utjecati na san, poput konzumiranja kofeina ili alkohola.

Exit mobile version