Site icon Hrvatska uživo

Masakr ruskih plaćenika: Vagnerovci upali u zamku, među mnoštvom ubijenih je i najviši zapovjednik, zloglasni Lotos

Anton Jelizarov Foto: društvene mreže

Velika skupina vagnerovaca, ruskih plaćenika, upala je u zamku u Maliju. Deseci su ubijeni, a među njima i visoko rangirani zapovjednici poznati po zlodjelima u Ukrajini.

Deseci ruskih plaćenika, pripadnika zloglasne grupe Wagner, ubijeno je u Maliju, potvrdili su službeni izvori. Wagnerovi su upali u zasjedu Tuarega, pobunjenika koji su u tom dijelu Malija proglasili neovisnu državu i bore se protiv vlasti, koje su angažirale grupu Wagner.

Okršaj se dogodio u selu blizu granice s Alžirom, a prema nekim izvorima bliskih vagnerovcima, u zamku je upao cijeli konvoj u kojem su osim ruskih plaćenika bili i pripadnici vladinih snaga. 

Među ubijenima je navodno i Anton Jelizarov zvani Lotos, koji je zapovijedao i napadima na Bahmut 2023. godine. Lotos slovi kao najviši vojni zapovjednik cijele grupe Wagner. Nakon smrti njihova vođe Jevgenija Prigožina, Jelizarov je trebao postati šef cijelog Wagnera, no od toga se ipak odustalo, pa je formalno ostao drugi čovjek Wagnera.

Anton JelizarovFoto: društvene mreže

Neki ruski ratni blogeri na kanalima na Telegramu povezanima s ruskim obavještanim službama, tvrde da je poginulo dvadesetak vagnerovaca. Međutim, u nekim drugim grupama na Telegramu, čovjek koji za sebe tvrdi da je bio zapovjednik postrojbe, tvrdi da je znatno više poginulih. “Trenutno, prema mojim informacijama, ubijeno je između 80 i 200 ljudi. Više od 15 ih je zarobljeno. To su ruski drugovi, vojnici koji zastupaju ruske interese”, napisala je osoba koja objavljuje pod nadimkom Rusich. 

Prema nekim drugim procjenama zarobljeno je između 17 i 50 boraca.

Napadnut konvoj vagnerovaca u Maliju. (Nikita Fedjanin – desno)Foto: Platforma X

Jedan od ubijenih je i Nikita Fedjanin, moderator Telegram kanala Grey zone, na kojem se objavjulju vijesti vezane za grupu Wagner. Na društvenim mrežama je mnoštvo snimaka na kojima se, a na jednoj od njih je i tijelo Fedjanina.

Na ostalim snimkama vidi se mnoštvo tijela ubijenih vojnika među oklopnim vozilima koja su bila dio napadnutog konvoja, baš kao i srušeni helikopter Mi-24. Te snimke još uvijek nije potvrdio neovisan izvor. , prenosi dnevnik.hr

Exit mobile version