Site icon Hrvatska uživo

Procurilo Orbanovo privatno pismo: “Vojni sukob će eskalirati”

FOTO: SCREENSHOT/YT

Mađarski premijer Viktor Orban poslao je čelnicima Europske unije privatno pismo nakon posjeta Kijevu, Moskvi i Pekingu. Prenio je političke stavove Donalda Trumpa koji će zahtijevati da Ukrajina održi mirovne pregovore s Rusijom. Orban misli “da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti”. Takav zaključak je donio nakon susreta s čelnicima Rusije, Kine i Ukrajine.

Ako bude ponovno izabran, republikanski kandidat za predsjedničke izbore Donald Trump brzo će zahtijevati da Ukrajina održi mirovne pregovore s Rusijom, izvijestio je Financial Times (FT), pozivajući se na privatno pismo koje je mađarski premijer Viktor Orban napisao čelnicima EU-a.

Ovo nije prvi puta da Orban ponavlja i prenosi Trumpove političke stavove u vezi Ukrajine. Orban je u ožujku ustvrdio da Trump “neće dati ni penija u ukrajinsko-ruski rat” bude li ponovno izabran.

Orban je u pismu također rekao da je, na temelju njegovih nedavnih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, “opći dojam” bio “da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti”.

Financial Times vidio je Orbanovo pismo čelnicima EU, ali ured mađarskog premijera odbio ga je komentirati. Ni Trumpov predizborni tim nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Orbanova putovanja i susreti s Putinom, Xijem i Trumpom u posljednja dva tjedna, otkad je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedništvo Europskom unijom, šokirali su saveznike u EU i NATO-u.

“Ne možemo očekivati ​​nikakvu mirovnu inicijativu od (Trumpa) do izbora”, napisao je Orban u svom pismu.

“Međutim, sa sigurnošću mogu izjaviti da ubrzo nakon izborne pobjede neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman djelovati kao mirovni posrednik.”

Orban je ustvrdio da Trump “ima detaljne i dobro utemeljene planove za (mirovni plan)”, prenosi Kyiv Independent Financial Times. 

U svjetlu nedavnih sastanaka, Orban je također rekao da postoji “općenito opažanje” da će “intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti”.

Orban ima dugogodišnje odnose s konzervativcima u SAD-u i jedini je europski čelnik koji je otvoreno prijateljski raspoložen prema Kremlju. On je u nekoliko navrata pohvalno govorio o Trumpu od početka ruske invazije, hvaleći ga kao “čovjeka mira”.

Mađarski premijer Viktor Orban susreo se u četvrtak, 12. srpnja s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, nedugo nakon što je sudjelovao na samitu NATO-a u Washingtonu.

Orban je podijelio fotografiju njihovog susreta u Trumpovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi na platformi X uz opis: “Mirovna misija 5.0 (…) Razgovarali smo o načinima kako postići #mir. Dobra vijest dana: on će to riješiti!”.

Orban je u dobrim odnosima s Trumpom od njegove pobjede na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine. Posljednji put su se sastali u ožujku, nakon čega je Orban nazvao Trumpa “predsjednikom mira”, a Trump Orbana “fantastičnim liderom”.

Trumpu je cilj vratiti Bijelu kuću Republikanskoj stranci na izborima u studenom i zamijeniti predsjednika Joea Bidena za kojega se očekuje da će biti demokratski kandidat.

Danima uoči samita NATO-a održanog u Washingtonu ovog tjedna, Orban je dospio na naslovnice s iznenadnim posjetima Rusiji, Ukrajini i Kini, a ta putovanja je opisao svojom “mirovnom misijom”.

Putovanje u Moskvu, koje je uslijedilo nakon što je Mađarska u srpnju preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Europskom unijom, izazvalo je bijes Orbanovih saveznika u EU-u i NATO-u.

Nekoliko dužnosnika EU-a, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, kasnije je naglasilo da mađarski čelnik nije imao službeni mandat EU-a za pregovore s Rusijom.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji je predstavljao Orbana na završetku samita NATO-a jer je mađarski premijer ranije otišao na Floridu, izazvao je pomutnju jer je optužio partnere u NATO-u za dvostruke standarde i neuspjeh u suočavanju s ratom Rusije protiv Ukrajine., prenosi dnevnik.hr

Exit mobile version