Site icon Hrvatska uživo

“HDZ nikoga neće ostaviti nezadovoljnog” pa ni SDSS, evo kako su rasporedili nove i bivše tajnike…

FOTO: SCREENSHOT/N1

– Nitko neće biti nezadovoljan – rekao je potpredsjednik vlade Oleg Butković o državnim tajnicima prije nego što su se saznala imena, pišu 24sata.

Ali iz igre ili bolje rečeno iz fotelje su ispali i neki dosadašnji državni tajnici. HSLS-ovac Žarko Katić je bio državni tajnik u MUP-u zadužen i za dozvole za strane radnike, a lani je otkriveno da mu sin ima tvrtku za uvoz stranih radnika. On je to prešutio nadređenima, nije tad smijenjen, ali je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo slučaj.

HSLS je imao tri državna tajnika, ali sad s HDZ-om pregovara hoće li mu se smanjiti broj za jednoga, a to sigurno neće dobro sjesti predsjedniku HSLS-a Dariju Hrebaku. Dvoje je novih tajnika dogovoreno, a HSLS gura mlada i obrazovana lica. Dok se još pregovara hoće li dobiti turizam ili zadržati promet.

HSLS-ova nova državna tajnica u MUP-u treba biti pravnica Nevenka Lastrić-Đurić, koja sad radi u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, gdje je savjetnica za pravnu politiku za jugoistočni dio Europe. Riječ je o mladoj pravnici koja se obrazovala i u SAD-u.

HSLS ide s mladima

HSLS je izgubio tajnika u Ministarstvu zdravstva jer se dosadašnjem profesoru Silviju Bašiću više isplati raditi svoj primarni posao šefa odjela neurologije u KB-u Dubrava. Iz Ministarstva gospodarstva odlazi i nestranački Hrvoje Bujanović, kojega je doveo bivši ministar Davor Filipović, a bio je jedno vrijeme i v. d. ministra kad je Filipović smijenjen. Bujanović je sam planirao otići, a zamijenit će ga HSLS-ovac Goran Romek, koji je još od 2015. u ministarstvu i postupno je napredovao. Romek je došao do mjesta voditelja odjela, a u svom usponu se bavio europskim projektima i poticajima. Ima 34 godine i član je bjelovarskog HSLS-a. Navodno bi i iz Ministarstva gospodarstva uskoro trebao otići HDZ-ovac Ivo Milatić, koji je na funkciji dočekao čak svog osmog ministra, a bio je zadužen za energetiku i ima niz pokrenutih postupaka za sukob interesa. No zasad je na svojoj funkciji, ali će se vidjeti hoće li na njoj i ostati nakon novog, jesenskog kruga.

Zanimljivo je rješenje i za dvoje SDSS-ovih državnih tajnika nakon što su oni zbog uvjeta iz Domovinskog pokreta formalno ispali iz vladajuće koalicije. Oboje više neće biti državni tajnici što je politička funkcija, ali će ostati u sustavu. Mile Horvat je bio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i energetike, a sad bi trebao postati savjetnik ministrici Mariji Vučković, koja je preuzela zaštitu okoliša, dok bi Đurić vjerojatno ostala savjetnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova Šimi Erliću.

Predstavnici zastupnika ostalih manjina bi također trebali dobiti jednog državnog tajnika u nekom od ministarstava.

Državni tajnici su po svojoj funkciji u hijerarhijskom lancu odmah ispod ministra. Oni se politički imenuju i za ta radna mjesta nisu potrebni natječaji. Zaduženi su za neki od resora u ministarstvu i praktički funkcioniraju kao zamjenici ministru. Plaće im se kreću u rasponu od 2100 do 2400 eura, zavisno od staža, broja djece i obrazovanja. Isprva je bilo zamišljeno da DP i HDZ u svakome ministarstvu koje vode imaju državnog tajnika od koalicijskog partnera, ali od toga se u konačnici odustalo, pišu 24sata.

Exit mobile version