Site icon Hrvatska uživo

Istinita priča o čovjeku s tisuću djece koja je šokirala svijet: Prvo se sve činilo bezazleno, a onda je postalo bolesno

PHOTO: TikTok

Obzirom da sam uvijek u potrazi za dobrim dokumentarnim serijalom, naslov Čovjek sa 1000 djece me odmah zaintrigirao. Ovaj serijal u tri epizode je stigao na Netflix, i moram priznati da sam se u potpunosti šokirala.

Nikada nisam mislila da ću gledati dokumentarac o serijalnom darivatelju sperme a da neće biti komičan i/ili dirljiv, nego zaista zastrašujući.

Redatelj Josh Allott je napravio priču o opasnostima modernog doba kroz oči nekolicine roditelja koji su uz pomoć šarmantnog darivatelja sperme, Jonathan Jacoba Meijera, dobili svoje najvrjednije blago – svoju djecu. Nisu niti slutili gdje će ih poznanstvo s njim odvesti, te koliko će im zapravo otežati živote.

Fokus ovog filma je Jonathan Jacob Meijer koji je tek nedavno dospio u medije kao čovjek kojem je zabranjeno donirati spermu. Iako se serijal zove Čovjek sa 1000 djece, zapravo nitko ne zna koliko u stvarnosti ima djece, obzirom da je putovao po čitavom svijetu i donirao spermu. Iako na prvu vam u nekim trenutcima priča zvuči smiješno, već pred kraj prve epizode shvatite da gledate mnogo mračniji dokumentarac nego ste to mislili.

Allott intervjuirao parove, kao i samohrane majke, koje imaju zajedničko to da su svi oni jako željeli da imaju dijete, ali nisu to mogli postići konvencionalnim/prirodnim putem. Još nešto što im je bilo zajedničko je činjenica da iz mnogo razloga nisu htjeli otići u skupocjene klinike u Nizozemskoj, već su htjeli da znaju tko je njihov donor, da ga bolje upoznaju, te čak i da bude uključen u njihove živote.

Kao gledateljici, ovaj dio mi je bio pomalo frustrirajući za shvatiti, obzirom da odluka imanja djeteta je velika stvar, ali sam ipak uspjela barem malo shvatiti zašto su se ovi parovi, kao i žene, odlučile na pomalo atipičan način doći do cilja. Ne želim vam otkrivati puno detalja, ali ubrzo su se počela rađati djeca Meijera u Nizozemskoj u mnogo većem broju nego se mislilo. U jednom trenutku u dokumentarcu sugovornica otkriva da su saznali da troje djece od istog donora idu u isti razred. Na pravu se to čini šokantno i bezazleno, dok već u drugom trenutku riječ incest kuca na velika vrata.

Tada ste sigurni da gledate mračnu i ozbiljno bolesnu priču za koju ne znate kako će završiti, niti što je pravo rješenje u ovakvoj situaciji. Riječ incest se koristi bezbroj puta kroz tri epizode iz veoma validnog razloga – genetski incest među nesvjesnom braćom i sestrama. Ono što je zanimljivo za gledatelje, a što barem ja nisam znala, jeste da se braća i sestre koji nisu svjesni da su braća i sestre, prirodno genetski privlače jer se jednostavno prepoznaju jedni u drugima. To dakako predstavlja ozbiljan problem obzirom da samo u Nizozemskoj Meijer ima na stotine djece.

Drugi dio dokumentarnog serijala se bazira na rješavanju problema, odnosno zaustavljanju Meijera u svojoj nakani da ima što više djece po čitavom svijetu.

Kada roditelji saznaju da je donirao spermu posvuda, odluče pravno reagirati kako bi zaustavili čovjeka koji se igra sa sudbinama stotinama i stotinama djece, kao i njihovih roditelja. Iako je Meijeru zakonski zabranjeno donirati spermu, gotovo tisuću, a možda i više njegove djece je u čitavom svijetu.

Neke od žene vjeruju da i dalje donira u dalekim zemljama jer je on jednostavno opsjednut sa imanjem što više djece. Psihološke posljedice za djecu su nepoznate, ali ono što je sigurno jeste da je ovo dokumentarni serijal koji će vas šokirati, otvoriti oči, ali i upoznati sa temom koja je mnogima nepoznata. Čovjek sa 1000 djece je nešto što jednostavno morate vidjeti da bi povjerovali., piše showbuzz.hr

Exit mobile version