Site icon Hrvatska uživo

Borić o rodnim studijima: Pa nećemo se držati programa studija u Travniku u odnosu na Cambridge, Oxford…

Foto:Screenshot/n1

Saborska zastupnica iz platfomre Možemo! Rada Borić gostovala je u Dnevniku N1 gdje je govorila o aktualnoj temi uvođenju rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ivan Penava se protivi uvođenju Rodnih studija te je optužio Borić da stoji iza inicijative Filozofskog fakulteta.

“Obezvređuje dodatno i Filozofski fakultet i profesorice i profesore koji su godinama radili da bi priredili jedan odličan fakultetski predmet i program”, komentira Borić i kaže da naravno da nitko iz Možemo! nije utjecao na razvoj rodnih studija.

“Rodni sutdiji su zanstveni predmet na sveučilištima diljem svijeta još od 90-ih. Sljedeće godine će u Hrvatskoj biti 30 godina ženskih studija.”

Borić naglašava kako su rodni studiji na Filozofskom fakultetu prošli i vijeće i senat te da je sada odluka je samo na ministartvu.

Penava tvrdi da se dogvorio s HDZ-om da ne podrži ovaj program. To bi značilo izravno uplitanje izvršne vlasti u rad sveučilišta, ističe Borić.

“Mislim da je to apsolutno nedospustivo. Bojim se da to nije točno. Ne samo da je brzopleta izjava, nego je i izjava bez razumijevanja.”

“Nećemo se pozivati na program fakulteta u Travniku”

Osim Penave, i Most i Suverenisti tvrde da su rodni studiji nepotrebni.

“Sve ono što postoji oko nas može se izučavati. Pa nećemo reći da se trebamo držati programa fakulteta u Travniku u odnosu na Cambridge, Oxford… nn svjetska sveučilišta koja imaju rodne studije. Sve oko nas možemo tumačiti iz rodne prespektive. Besmisleno je pitati se je li nam to potrebno ili nije.”

Exit mobile version