Site icon Hrvatska uživo

“Osam minuta nije smjelo biti, sudac je napravio sve za Talijane”

Nogomet je i danas tema dana. O svemu što se događalo na EURU i budućnosti Vatrenih u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je sportski novinar Mario Zorko.

Za jučerašnju utakmicu s Italijom imali smo jasan plan – u prvih 45 minuta ne primiti gol, u drugom poluvremenu ga zabiti. Sve je funkcioniralo do 98. minute.

– Moramo tu biti realni. Jedanput se to dogodi, onda možemo govoriti o sudbini i  nesreći. Nama se dogodilo dvaput u tri utakmice. Dvije utakmice za redom se to događa i to u onoj važnijoj utakmici protiv Albanije. Jer da smo tu utakmicu dobili, onda ne bi bio taj pritisak uopće, kazao je sportski novinar Mario Zorko.

“Talijanski sudački lobby nema simpatije za Hrvatsku”

Najviše pozornosti izazvala je činjenica da je utakmica produžena 8 minuta. Zorko je naglasio da ne postoji valjan razlog zašto je sudac tako odlučio.

– Postoji samo jedan razlog, a to je da onog trenutka kad je bilo poznato da smo mi u skupini s Italijom i da ćemo s Italijom igrati treću utakmicu koja će u svakoj varijanti biti bitna za plasman, da nam se ne piše dobro, napomenuo je.

Dodao je da “talijanski sudački lobby na čelu s onim strašnim Collinom, sigurno nema tolike simpatije za Hrvatsku koliko ima za Italiju”.

Pojasnio je da Hrvatska ima vrlo neugodna iskustva, i to ova generacija igrača, s talijanskim sucima.

– Talijanski suci su bili u VAR sobi na finalu SP-a u Moskvi protiv Francuske kada je na inzistiranje VAR-a, Argentinac Pitana pokazao na bijelu točku, što se danas pokazuje kao ogledni primjer za što se ne smije svirati jedanaesterac. Onda Orsato, Talijan na svjetskom prvenstvu u Katru protiv Argentine, nepostojeći jedanaesterac koji je dao vjetar u leđa Argentincima. I sad je i ovaj Nizozemac bio ovdje poslan po zadatku da drži pod kontrolom da se ne dogodi nešto nepredviđeno, naglasio je.

– Nije na kraju sudac zabio taj pogodak i možemo govoriti o našim pogreškama i o toj konfuziji koja je vladala u zadnjim minutama utakmice. Međutim, činjenica je da tih osam minuta nije smjelo biti i da je sudac napravio sve da otvori vrata Talijanima, nastavio je. 

Ustvrdio je da takve nepravde najbolje osjećaju igrači koji svi kažu da su vladali neujednačeni kriteriji, da se Talijanima se sve dozvoljavalo.

– Mi u dvije utakmice nismo dobili žuti karton, jučer šest žutih kartona, naglasio je.

“UEFA plaća cijeli show i ona postavlja pravila”

Izbornik Dalić nekoliko je puta istaknuo da hrvatska reprezentacija nema odgovarajući tretman s obzirom na kvalitetu i rezultate koje smo postigli. Sportski novinar se slaže i dodaje da Dalić to ponavlja os SP-a u Rusiji kad u finalu nismo imali pravedan tretman.

– To se stalno događa, ali cijeli show plaća UEFA i ona postavlja pravila, kazao je.

–  Hrvatska reprezentacija i cijeli hrvatski nogomet i HNS svi žive od tih UEFA-inih nagrada i onda oni postavljaju pravila. Naravno da je tu njima Hrvatska, onaj bug u sustavu ili neki dosadni kukac koji smeta i svako malo narušava neku idilu, nastavio je.

Sudbina izbornika Dalića i budućnost reprezentacije

Zahvaljujući izborniku Daliću, našem najuspješnijem izborniku, reprezentacija je ostvarila sjajne rezultate.

Dalić ima ugovor do SP-a u Americi i Meksiku, do 2026. godine. Zorko kaže da ono što se može razabrati iz njegovih riječi, a isto tako i iz riječi Luke Modrića, da nijedan ne razmišlja o tome da bi se oprostio od reprezentacije.

– Mislim da to neće napraviti i hvala Bogu da neće napraviti ni Zlatko Dalić, koji je uostalom uspostavio taj kult reprezentacije na način i cijeli taj brand koji se sada zove family, kao obitelj, da reprezentacija tako funkcionira i postiže rezultat, pojasnio je.

Velika smjena generacije je napravljena što daje nadu u nove uspjehe.

– Gledajte našu obranu, Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Pongračić, Erlić, to su sve igrači za sljedećih 5, 7, daj Bože 10 godina koji mogu biti na najvišoj razini, kazao je.

Dodao je da je jasno da je ovo neuspjeh na EURU jer u skupini nismo pobijedili nijednu utakmicu.

– Nismo pobijedili Albaniju koja je 66. reprezentacija svijeta. To smo morali dobiti i sad ne bi bili u ovakvim tugovanjima i razočaranjima, jer, naravno, ova reprezentacija navikla je da ide do kraja. I što bi se vrlo vjerojatno dogodilo, hvala Bogu da nam se otvorilo Švicarska u sljedećoj fazi natjecanja i što bi bilo kad bi bilo, zaključio je Zorko.

Exit mobile version