Site icon Hrvatska uživo

Kontrole na granici sa Slovenijom ostaju još bar šest mjeseci

Foto:Ilustracija

 Suspenzija Schengenskog sporazuma od strane Slovenije i Italije s režimom kontrola na državnim granicama ostaje do daljnjeg i takve nepopularne mjere neće se ukidati prije 2025., glavni je naglasak s trilateralnog sastanka ministara unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i domaćina Italije u talijanskoj Gorici. Kontrole koje je Slovenija uvela na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, a koje su trebale trajati do 22. lipnja, produljene su za šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca. Iste mjere ima i Italija na granici sa Slovenijom. Na još jednom redovitom sastanku ministri iz Italije, Hrvatske i Slovenije, Matteo Piantedosi, Davor Božinović i Boštjan Poklukar razgovarali su o migracijama i tzv. zapadnobalkanskoj ruti. Božinović se pohvalio kako je Hrvatska u ovoj godini imala veliki uspjeh, piše Novi list.

Inovativne metode

– Čak 1.002 krijumčara uhićeno je ove godine u Hrvatskoj te s ponosom mogu reći kako je hrvatska policija ove godine od svih podataka o krijumčarima i migrantima koje se slijevaju u zajedničku bazu Interpola dala 63 posto svog doprinosa. To je dokaz kako hrvatska policija radi ogroman posao u Europi, zbog sigurnosti naših građana i gostiju, a koristi sve inovativne metode, ali prije svega ljudski policijski posao na graničnoj crti – poručio je Božinović uvjeravajući kako unatoč uvođenju internih kontrola građani Hrvatske, Slovenije i Italije ‘nisu ih osjetili u mjeri u kojoj bi to omelo njihove svakodnevne aktivnosti’. Talijanski ministar Matteo Piantedosi svjestan je da prema Sloveniji i Hrvatskoj idu velike turističke kolone.

– Bilo bi nam drago da se 2025. nastavi slobodni režim kretanja. Predstojeći mjeseci bit će ključni također zbog očekivanog snažnog protoka turista prema balkanskoj regiji – kazao je talijanski ministar. Osim toga, sljedeća godina važna je za Italiju i Sloveniju jer su domaćini Europske prijestolnice kulture Gorica i slovenska Nova Gorica.

– Rezultat naše čvrste suradnje i dogovora konstruktivne su mjere koje poduzimamo u borbi protiv iregularnih migracija i krijumčarenja ljudi. Naš dijalog ima čvrstu perspektivu i vodi do konkretnog nadzora europskih granica – rekao je talijanski ministar Piantedosi nakon četvrtog zajedničkog susreta trojice ministara u posljednjih sedam mjeseci.

Migrantska kriza

Piantedosi je iznio podatak kako je talijanska policija od lanjskog 21. listopada kontrolirala više od 422 osobe i 224.400 vozila te kako je tom prilikom zatečeno 1.800 stranih državljana bez uvjeta za ulazak u zemlju. Radilo se pretežito o državljanima Maroka, Turske, Sirije, Kosova, Afganistana i Makedonije. Uhićeno je 190 osoba među kojima su njih 90 bili organiziratori krijumčarenja.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar kazao je kako se s migrantskom krizom suočava i cijela regija i EU.

– Ovaj naš prostor simbolički je podijeljen, danas otvoren, ali je pod nadzorom na unutarnjoj granici, i tu nema alternative. Brzo i djelotvorno izmjenjivanje informacija među policijama znači i veću sigurnost u naše tri države kao i samom EU-u. Suradnja triju država u policijskim formatima već je ustaljena – zaključio je Poklukar, javlja Novi list.

Exit mobile version