Site icon Hrvatska uživo

Domaći liker od višanja: Recept je jednostavan, a najbolje će poslužiti jedna vrsta rakije

FOTO: PEXELS

Liker od višanja, odnosno višnjevac, priprema se jednostavno, ali je potrebno određeno vrijeme da bi višnje fermentirale kako bi nastao liker. Višnje za višnjevac moraju biti jako zrele, a važno je i odabrati pravu vrstu rakije.

Sezona višanja već je počela, a jedan od načina kako ih najbolje možete iskoristiti (osim u raznim slasticama) je i da pripremite domaći liker od višanja, odnosno višnjevac.

Sama izrada domaćeg likera od višanja zaista je jednostavna i brza, ali je potrebno određeno vrijeme mirovanja kako bi višnje fermentirale.

Također, važno je da višnje budu jako zrele, gotovo pa crne, kako bi liker imao što bolju aromu i kako ne bi bio kiseo.

Kada je riječ o rakiji koju je najbolje koristiti za višnjevac, ali i druge slične likere poput orahovca, preporuča se koristiti komovicu ili lozovaču koje su neutralnog okusa kako njihove arome ne bi nadjačale aromu voća koja je u likeru najvažnija.

Umjesto rakije, može se koristiti i votka.

Recept za domaći liker od višanja

Sastojci:

– 3 kg višanja

– 1,5 kg šećera

– 3 vanilin šećera

– 1 limun

– 1,5 l rakije ili votke

Priprema:

Višnje očistite od peteljki (koštice ostavite) i dobro operite pa ih stavite u veliku staklenku za zimnicu (otprilike pet litara) i na njih dodajte šećer i limun koji ste prethodno dobro oprali i narezali na ploške.

Staklenku prekrijte folijom i dobro zatvorite, malo protresite i ostavite na suncu otprilike pet tjedana.

Svakih nekoliko dana protresite staklenku kako bi se sve dodatno pomiješalo i kako bi se potaklo brže topljenje šećera.

Nakon što je prošlo pet tjedana, u višnje sa šećerom ulijte rakiju ili votku, pomiješajte pa zatvorite i ostavite da odstoji još dva ili tri dana.

Dobiveni liker od višanja potom procijedite kroz gazu i prelijte u sterilizirane flašice. Višnjevac čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Višnje koje su vam ostale nakon izrade višnjevca natopljene su alkoholom i jako aromatične pa ih možete očistiti od koštica i sačuvati za pripremu slastica poput pralina.

Zaključak

Višnjevac je mnogima omiljen liker, a dobra vijest je da se radi vrlo jednostavno.

Potrebno vam je tri kilograma višanja, šećer, limun i rakija ili votka.

Treba paziti koju rakiju koristite kako ne bi nadjačala okus samog likera., piše N1.

Exit mobile version