Site icon Hrvatska uživo

Crveni alarm zbog toplinskog udara: U petak još saharskog pijeska, a onda – nevrijeme!

FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA

Hrvatska je na udaru toplinskog vala. Temperature su u srijedu dosezale čak 35,7 °C, i to u Kninu, Slavonskom Brodu, Pločama. U Osijeku je temperatura dosegla 34,1 °C, a slično je i na Komiži gdje je izmjereno 34 °C. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, rijetki su gradovi u Hrvatskoj u kojima se građani u srijedu nisu ‘kuhali’ na +30 °C.

Kako prognoziraju meteorolozi, i u četvrtak će biti sunčano i vruće, dok će na zapadu zemlje biti umjerena naoblaka. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj ponegdje s jakim udarima. Na sjevernom Jadranu južni, prema otvorenom moru i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom između 31 i 37 °C.

Nad Europom se nadvila toplinska kupola koja je glavni uzrok ekstremnih temperatura. Kako je objasnio meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić, riječ je o velikoj anticikloni, odnosno području povišenog tlaka zraka koja omogućuje da se topli zrak gomila ispod nje i to na nekoliko različitih mehanizama. Zrak se u toplinskoj kupoli spušta, grije i suši, a time se onemogućava nastanak oblaka te imamo vedro vrijeme zbog kojeg se tlo i zrak mogu više zagrijavati. 

– Mi se na kraju kuhamo u loncu i taj poklopac onemogućava toplini da izađe van – rekao je meteorolog. Gotovo uvijek nakon velikih vrućina prijeti i nevrijeme, rekao je, podsjećajući na nevrijeme koje je lani u srpnju pogodilo Zagreb i Slavoniju.

U petak crveni alarm za četiri regije

Kako se čini, toplinski val imat će svoje ‘najgore’ u petak za kada su upaljeni crveni meteoalarmi za čak četiri regije, a nastavit će se i u subotu. DHMZ je za četvrtak najavio umjerenu opasnost od toplinskog vala za sve regije osim kninske gdje je na snazi narančasto upozorenje koje predstavlja veliku opasnost od toplinskog vala.

Foto: DHMZ

Crvena upozorenja za petak, a koja označavaju vrlo veliku opasnost od toplinskog vala, odnose se na širu karlovačku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. Za ostatak zemlje na snazi je meteoalarm koji označava veliku opasnost.

Foto: DHMZ

Za subotu je velika opasnost od toplinskog vala oglašena za osječku, zagrebačku, splitsku i dubrovačku regiju. Opasnosti od toplinskog vala u nedjelju nema.

Biometeorološke prilike će biti u postupnom pogoršanju zbog visoke temperature zraka i nepovoljnog djelovanja vrućine na organizam. UV indeks će biti vrlo visok pa se prilikom izlaska preporučuje zaštita kože i očiju te izbjegavanje duljeg boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Meteoropati i kronični bolesnici mogu osjećati umor i nedostatak energije, a u noći na petak su moguće poteškoće sa snom.

U petak do 40 °C, za vikend pljuskovi i grmljavina!

U petak se očekuje pretežno sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu naoblaku. Za vikend je na kopnu i na sjevernom Jadranu povećana je vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom. Puhat će većinom slab jugozapadni vjetar, a za vikend umjeren sjeverni i sjeveroistočni, duž obale sjeverozapadni. Meteorolozi navode kako će u petak biti najtoplije, uz dnevnu temperaturu od 35 do 40 °C. Za vikend će pak temperatura ipak biti niža. 

Foto: DHMZ

Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, objavio je DHMZ na X-u.

DHMZ je objavio posebno priopćenje u kojem kažu kako će pod utjecajem ogranka anticiklone u naše krajeve s jugozapada postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovici tjedna. Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika.

Noći će biti ‘pakleno’ vruće

Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20°C, a na Jadranu nerijetko oko 25°C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35°C, moguće mjestimice i više.

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima. Svakako se preporučuje pratiti svakodnevne vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave te preporuke za javnost za vrijeme toplinskog vala. 

Upute DHMZ-a za toplinski val

Rashladite svoj dom

Klonite se vrućine

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

Pomognite drugima

Ako imate zdravstvene probleme

Ako se vi ili drugi oko vas osjećaju loše

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/hitnu pomoć.

Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem – kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25-30°C. Mjerite temperaturu tijela.

Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Exit mobile version