Site icon Hrvatska uživo

10 godina nitko u Hrvatskoj nije polagao ovaj ispit na državnoj maturi

RODNAE Productions/Pexels/Ilustracija

NITKO već 10 godina nije pisao maturu iz Češkog jezika, piše Srednja.hr.

Češki je ovog tjedna bio na rasporedu Državne mature, no niti jedan maturant nije ga prijavio. “Posljednji put je ispit iz Češkog jezika primijenjen školske godine 2013./2014. za jednog pristupnika na jesenskom roku. Od uvođenja državne mature, ispitu Češkog jezika pristupilo je ukupno dvoje pristupnika”, rekao je za Srednju.hr Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

“Trošak same izrade ispita za ovu školsku godinu je bio 3.570 eura. Nema drugoga troška izrade ispita za tekuću godinu ako nije bilo pristupnika”, dodao je i naglasio da se za svaku godinu ne rade nove inačice ispita, već se koriste neiskorištene iz prijašnjih godina. Naravno, ako nije došlo do promjena u kurikulumu.

Zašto nitko ne polaže Češki?

“Prema uvidu u uvjete upisa na sve vrste visokih učilišta u Republici Hrvatskoj polaganje ispita iz Češkog jezika se ne vrednuje, niti se nudi kao mogućnost polaganja u statusu izbornog predmeta. Iz tog razloga učenici nisu motivirani za polaganje tog ispita, jer im ne donosi nikakve benefite. Čak niti pri upisu Češkog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ispit državne mature iz Češkog jezika se ne vrednuje kao izborni predmet”, rekla je ravnateljica gimnazije Daruvar, Romana Herout. U toj školi, naime, 32 učenika i učenice pohađaju nastavu po Modelu B, za češku nacionalnu manjinu., piše Index.hr

Exit mobile version