Site icon Hrvatska uživo

Uz voće koje gotovo svi vole smoothie je manje zdrav

Image by Bob from Pixabay

BILO da ga konzumirate za doručak ili međuobrok, smoothie je uvijek ukusan, jednostavan za pripremu i prepun vitamina. Uz to, može se pripremiti od čitave palete voća i povrća. Sastojke je dovoljno samo ubaciti u blender i priprema je gotova. Ili ne?

Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Food and Function, banane ne bi trebale biti dio smoothieja. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da banane mogu smanjiti nutritivnu vrijednost drugih sastojaka, poput bobičastog voća.

Bobičasto voće bogato je flavonoidima i poznato po svojim antioksidativnim svojstvima te se povezuje s nizom zdravstvenih dobrobiti: pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, smanjuje razinu kolesterola, osigurava dobru cirkulaciju krvi i snažan imunološki sustav. Banane su dio gotovo svakog smoothieja i bogate su vitaminima i mineralima poput kalija, magnezija i vitamina B6. Osim toga, lako su probavljive i korisne kod crijevnih tegoba.

U čemu je onda problem? Banane sadrže enzim polifenol oksidazu (PPO) koji smanjuje bioraspoloživost flavonoida. Konkretno, to znači da dodavanjem banane u smoothie od bobičastog voća, tijelo apsorbira manje sekundarnih biljnih tvari.

“Bili smo iznenađeni otkrićem koliko brzo dodavanje samo jedne banane smanjuje količinu flavonoida u smoothieju, a time i razinu flavonoida u tijelu”, objašnjava voditelj studije dr. Javier Ottaviani.

“Banane su i dalje dobra opcija za pripremu smoothieja, ali ne ako želite sačuvati flavonoide”, ističe Ottaviani.

Ne želite li se odreći vrijednih sekundarnih biljnih tvari, stručnjak preporučuje namirnice s niskim udjelom PPO-a poput ananasa, naranče, manga i jogurta., piše Index.hr

Exit mobile version