Site icon Hrvatska uživo

Slovenci na referendumu odlučuju o legalizaciji eutanazije, evo što kažu Slovenski biskupi

Foto: Facebook/Iniciativa Glas upokojencov Slovenije

Građani i građanke Slovenije će u nedjelju, 9. lipnja na referendumu odlučivati o mogućnosti legalizacije potpomognutog samoubojstva i eutanazije. Slovenski biskupi poručili su da će katolici na referendumu glasovati protiv.

„Mi slovenski biskupi smo u izjavi, potpisanoj zajedno s drugim vjerskim zajednicama, već objasnili da je svaki čin kojim namjerno završavamo svoj život ili život druge osobe ‘neprihvatljiv i s etičkog i s vjerskog stajališta, a uvođenje mogućnosti potpomognutog samoubojstva znači društveno odricanje od brige za najranjivije’“, navodi se u priopćenju objavljenoj na stranici Slovenske biskupske konferencije.

Biskupi ponovno potiču sve građane i građanke da kao narod ozbiljno razmisle o dugoročnim posljedicama koje čekaju njihovo društvo u slučaju legalizacije takvih praksi. Upozoravaju da se radi o pokušaju uvođenja novog društvenog poretka, u kojem će se dugoročno više cijeniti zdravlje, mladost i posebno produktivnost, dok će svi ranjivi i bolesni biti zanemareni.

„Prema kršćanskom razumijevanju, oduzimanje ljudskog života uvijek je posebno težak, smrtni grijeh“, ističu biskupi.

Poručuju da onaj tko uvodi, podržava ili provodi takve zakone, može imati čak i veću krivicu od pojedinaca koji bi se odlučili na potpomognuto samoubojstvo. Kao što prepoznaje i naš ustav, ljudski život je nedodirljiv, naglašavaju biskupi.

„Mi katolici ćemo stoga na referendumu glasovati protiv. To će biti istinski glas suosjećanja i glas protiv usvajanja nepravednog zakonodavstva koje bi ugrozilo dostojanstvo najranjivijih u našem društvu“, poručuju biskupi.

„Svaku osobu prati strah od patnje, posebno na kraju života. Međutim, odgovor na taj strah ili na patnju bolesnih i starih ne može biti uvođenje mogućnosti samoubojstva, već kršćansko razumijevanje da je ljudski život nedodirljiv Božji dar, poticanje društvene solidarnosti te brži razvoj palijativne medicine“, zaključuju biskupi, piše Ika.

Exit mobile version