Site icon Hrvatska uživo

VIDEO Münchenski Oktoberfest zabranit će normalnu hit pjesmu koju je “posvojila” njemačka krajnja desnica

PHOTO: Brett Sayles on Pexels

Organizatori svjetski poznatog Oktoberfesta u Münchenu neće dopustiti sviranje pjesme “L’Amour Toujours” na festivalu piva nakon niza incidenata u kojima je masa u Njemačkoj uzvikivala krajnje desničarske povike na melodiju stare pjesme.

“Želimo to zabraniti i ja ću to zabraniti”, rekao je šef Oktoberfesta Clemens Baumgärtner u ponedjeljak za dpa u vezi s pjesmom talijanskog DJ-a Gigija D’Agostina.

“Nema mjesta za svo to desničarsko sranje u Wiesnu”, rekao je, misleći na sajmište Theresienweise gdje se svake godine održava Oktoberfest.

Sama pjesma nema nikakav desničarski ekstremistički sadržaj, ali je posljednjih mjeseci u Njemačkoj poprimila “vrlo jasne desnoekstremističke konotacije”, rekao je Baumgärtner.

Nekoliko ružnih incidenata koji uključuju rasističke povike uz pjesmu izazvali su bijes u Njemačkoj nakon što su video snimci postali viralni internetom. Policija u nekoliko njemačkih pokrajina također je pokrenula kriminalističke istrage zbog sumnje na poticanje mržnje.

Video veseljaka ispred puba na elegantnom, ekskluzivnom otoku Sylt u Sjevernom moru koji uzvikuju “Stranci van – Njemačka za Nijemce” na melodiju hita za zabavu izazvao je osude i naslovnice širom zemlje.

Baumgärtner je rekao da im uvjeti rada Oktoberfesta dopuštaju da zabrane određene slogane ili sadržaje s festivala, kojeg je opisao kao “laganog i lijepog” koji dočekuje mnoge strane goste.

Desničarski slogani bili su spriječeni u prošlosti i ne bi se trebali pojavljivati ni u budućnosti, rekao je Baumgärtner: “Wiesn je apolitičan.”

Oktoberfest je posebno poznat u svijetu po ogromnoj količini piva koju popiju slavljenici na festivalu, a mnogi od njih nose tradicionalnu bavarsku nošnju za događaj., piše Hrvatska danas.

Exit mobile version