Site icon Hrvatska uživo

STUDIO B: Provedba kampanje „Super tata“

Image by Mohamed Hassan from Pixabay

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja od 1. rujna 2023. godine provodi projekt „Roditeljski kompas“. Cilj projekta je pružanje aktivne podrške roditeljima na području zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Projekt je podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade u iznosu od 12.605,00 eura. Partneri u provedbi projekta su Općina Vrbje i Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“.

U sklopu projekta održano je nekoliko aktivnosti: „COOL roditelj“ edukacije za roditelj; „Razgovaraj i ti“, individualno i grupno savjetovalište za roditelje; istraživanje o uključenosti očeva u obiteljskom životu te predavanje „Digitalni kompas“.

Od rujna prošle godine do sada smo provodili kampanju „Super tata“ čiji je primarni cilj poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu. U početnoj fazi aktivnosti smo identificirali potencijalne sudionike; izradili sadržaj i plan kampanje, odabrali očeve i profesionalnog diplomiranog videografa. Nakon toga je održano snimanje očeva u prostoru naše Udruge te smo krajem prosinca započeli s objavljivanjem video priča na društvenim mrežama – Facebook, Instagram i TikTok i to dva puta mjesečno.

Provođenjem kampanje htjeli smo utjecati na povećanje svijesti o važnosti uključivanja očeva u obiteljski život i podizanje razine razumijevanja njihove uloge u brizi za djecu; pružiti pozitivan utjecaj promicanju ravnopravnog roditeljstva te pružiti podršku ženama u ruralnim sredinama kroz aktivniju ulogu očeva u obiteljskom životu.

Ponosni smo što smo ovom aktivnošću obuhvatili vrlo različite profile očeva, od

poduzetnika, javnih službenika, poljoprivrednika, radnika u različitim sektorima, pa čak i

jednog općinskog načelnika; te očeve s različitim brojem djece i različitom dobi – životnom i onom u kojoj su postali očevi. U kampanji su sudjelovali Bernard Kumić Berny, Ivan Tucić, Bruno Bušić, Ivica Marković, Stjepan Matijević, Emanuel Budimir, Mladen Jureković i Igor Jurišić.

Svi očevi su opisali sebe i svoju ulogu u obitelji, kako se nose s izazovima očinstva i mogućim negativnim komentarima u odnosu na njihovu aktivnu ulogu te kako s nose s takvim komentarima, te koje su lijepe strane njihove uloge.

Neke od izjava koji bismo izdvojili su: „… Ideš na put, voziš automobil, puno više paziš kako voziš, iako si sam u autu, jer imaš nekog tko te čeka…“; „…Kad ih ušuškaš u krevet, to je jednostavno neprocjenjivo…“; „…To su u našem društvu sve stereotipi, kao vidi on kuha ručak ili vidi on presvlači pelene, to je sasvim normalna stvar, prirodna i nije ništa neobično…“; „…Svaki uspjeh moje djece meni znači jako puno…“; „…Čim se pojavim na vratima, kao da me nisu sto godina vidjeli, to mi je najdraže…“; „…Sudjelujem jednako, mi smo ravnopravni, što se tiče mene i žene nema podjele muško-ženskih poslova…“; „…Prisutan sam, aktivan od nultog dana, bio sam na porodu…“ i „…U kriznim situacijama je potreban tata i tu je moja najvažnija uloga…“.

Exit mobile version