Site icon Hrvatska uživo

Hladna fronta prohujala Slovenijom. Nevrijeme i u Hrvatskoj, evo gdje se očekuje snijeg

FOTO: N1

Slovenijom prolazi izrazito hladna fronta pa je veći dio zemlje već zahvatila oborina. Snježna granica spustit će se dosta nisko, čak do 600 metara nadmorske visine, a ponegdje na sjeveru već pada snijeg.

“Oborine su se sa sjeverozapada zemlje proširile prema unutrašnjosti i već zahvatile veći dio zemlje. Ima nevremena s pljuskovima, tučom i jakim udarima vjetra”, rekla je za N1 Sloveniju Eva Bezek, meteorologinja Agencije za zaštitu okoliša (Arso).

U Planici, koja će u nedjelju ponovno ugostiti tisuće navijača, može pasti i do deset centimetara snijega, a u višim predjelima i više.

Meteorolog Arsa Blaž Šter je večerašnji vremenski poremećaj nazvao “šiljastom” hladnom frontom. Oborine će do jutra prestati pa bi nedjelja u Sloveniji trebala biti sunčana i maglovita ujutro, no poslijepodne je još moguć poneki pljusak ili grmljavina.

Tisuće bez struje u Ljubljani

Nevrijeme s jakim udarima vjetra zahvatilo je i Ljubljanu gdje je više od 4000 korisnika ostalo bez struje. U Ljubljani je najbrži udar vjetra dosezao 95 kilometara na sat, dok je na Trojanama brzina premašila 100 kilometara na sat, objavila je Agencija za okoliš (Arso) na Facebooku.

Nevrijeme i u Hrvatskoj

Nevrijeme je zahvatilo i sjeverne dijelove Hrvatske. U Zagrebu je zabilježen jak pljusak s grmljavinom.

Kako je objavila stranica Neverin na Facebooku, fronta se brzo širi na jug, trenutno imamo dosta grmljavinske aktivnosti u središnjoj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru se očekuje i konkretniji snijeg tijekom noći.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) najavljuju promjenjivo oblačnu nedjelju sa sunčanim razdobljima. Ponegdje se očekuje kiša, većinom na Jadranu te lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. U Gorskom kotaru i Lici mjestimice susnježica i snijeg, uglavnom u noći i ujutro.

Najniža jutarnja temperatura od 0 do 6, na Jadranu 9 do 14 °C. Najviša dnevna temperatura između 8 i 13, na Jadranu 14 i 19 °C, javlja DHMZ.

Zbog jake bure za sutra je za Velebitski kanal na snazi narančasti Meteoalarm. “Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz DHMZ-a., javlja N1

Exit mobile version