Site icon Hrvatska uživo

Sinčić i Lovrinović ugasili svoje stranke pa zajedno s Kolakušićem osnovali novu….

FOTO: FACEBOOK

Pravo i pravda je politička stranka osnovana 03. veljače 2024. godine. Predsjednik Prava i Pravde je zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić, a njeni potpredsjednici su prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu. Glavni tajnik stranke je prof. dr. sc. Dražan Dizdar, redoviti profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu., piše na službenim stranicama PiP-a

Osnivanjem Prava i Pravde došlo je do ujedinjenja dvije političke stranke (Ključ Hrvatske i Promijenimo Hrvatsku) s nezavisnom listom Mislava Kolakušića te je stvorena jedinstvena politička opcija pod nazivom Pravo i Pravda.

Na taj način je osnivanjem nove političke opcije došlo do smanjenja broja političkih stranaka i stvaranja ozbiljne političke opcije koja već sada ima dva zastupnika u Europskom parlamentu, a uskoro će postati i parlamentarna stranka nakon što budu održani izbori za Hrvatski sabor.

Time je uklonjena mogućnost bespotrebnog i štetnog rasipanja glasova, a građani koji podržavaju ideje i ciljeve Prava i Pravde dobili su priliku da njihovi glasovi imaju višestruko veći učinak na izborima za Hrvatski sabor i Europski parlament.

Sukladno ispitivanjima javnog mnijenja i prijašnjim izbornim rezultatima Pravo i Pravdu odnosne njene osnivače podržava više od 10% birača u Republici Hrvatskoj što omogućava dovoljnu podršku građana za utjecaj na sastav buduće Vlade Republike Hrvatske.

Ciljevi Prava i Pravde su sljedeći:

Nakon 8 godina vlasti Andreja Plenkovića jasno je da u Republici Hrvatskoj ne postoji veća opasnost od HDZ-a, strogo interesne organizacije koja ne preza od kriminalnih aktivnosti u ostvarivanju svojih ciljeva. Na to ukazuju desetci afera njenih čelnika od kojih su mnogi uhićeni, procesuirani i osuđeni na zatvorske kazne.

Samim time, nameće se zaključak da je uklanjanje HDZ-a imperativ svakog političkog djelovanja u Republici Hrvatskoj što dovodi do potrebe stvaranja velike predizborne anti-hdzovske koalicije kao najsigurnijeg načina ostvarenja izborne pobjede.

Kako bi izgledala i funkcionirala takva Vlada?

Mnogi se opravdano pitaju kako bi izgledala vlada i saborska većina u slučaju takve pobjede nad HDZ-om, a odgovor je sljedeći. U slučaju pobjede na HDZ-om novu vladu ne bi bilo moguće sastaviti bez sudjelovanja gotovo svih oporbenih političkih opcija čime bi ona nužno bila strogo programska, bez odlučivanja o tzv. klasičnim ideološkim pitanjima.

Većina rada vlade odnosila bi se na reforme o kojima postoji suglasje među svim političkim opcijama, a odnose se na eliminaciju korupcije iz državnih institucija i pravosuđa, što je samo po sebi ogromno područje rada vlade.

Nadalje, u Vladi koja bi bila stogo programatska ni jedna opcija ne bi mogla inzistirati na svojim rješenjima bez dogovora svih što bi eleiminiralo svaki zakon ili prijedlog odluke koji je na bilo koji način sporan.

Cilj takve vlade bio bi da u razumnom roku potpunosti demontira koruptivni sustav koji je izgrađen tijekom osmogodišnje vladavine Andreja Plenkovića kako bi se u budućnosti mogli održati novi izbori na kojima HDZ više ne bi imao nepoštenu prednost utemeljenu na sadašnjem izbornom zakonodavstvu, ustrojstvu državne uprave i uspostavljenom sustavu zapošljavanja u državnim poduzećima i javnim službama.

O programskim smjernicama iz PiP-a pišu:

Ljudska prava

Trajno onemogućiti svaki pokušaj tiranije vlasti nad građanima


Demografija

Hrvatska je u samo 10 godina članstva u EU izgubila 10% stanovništva


Pravosuđe

90% hrvatskih građana vjeruje da je hrvatsko pravosuđe korumpirano


Antikorupcija

Korupcija je ključni razlog stagnacije i propadanja Republike Hrvatske


Porezni sustav

Trenutni porezni sustav je kreiran kako bi omogućio ogromnu državnu potrošnju


Obrana

Ulagat ćemo u razvoj oružanih snaga i modernih obrambenih kapaciteta


Proizvodnja hrane

Hrvatska može biti samodostatna u proizvodnji hrane


Zdravstvo i mirovine

Javno zdravstvo mora se u potpunosti odvojiti od privatnog zdravstva


Obrazovanje

Obrazovanje mora biti u skladu s potrebama vremena u kojem živimo


Izborni sustav

Izborni sustav kreiran je da bi pogodovao svojim političkim kreatorima


Lokalna samouprava

Postojeći sustav lokalne samouprave osmišljen je radi opstanka HDZ-a na vlasti


Poduzetništvo

Poduzetništvo i inovacije su ključ društvenog blagostanja


Hrvatska u EU

HDZ je Hrvatsku pretvorio u socijalni slučaj Europske unije. To ćemo promijeniti


Zaštita prirode

Prirodni resursi najvažniji su resursi u rukama građana Republike Hrvatske


Državna uprava

Sustav državne uprave je glomazan, nedovoljno učinkovit i preskup


Exit mobile version