Site icon Hrvatska uživo

Na čijem računu leže milijuni, a tko broji tek stotine eura? “Iz groba nas vuče za noge”

FOTO: SCREENSHOT

Od svih parlamentarnih stranaka, njih pola predalo je svoja financijska izvješća. Koliko su trošile, koliko zaradile političke stranke, ostali moraju predočiti do četvrtka. Na čijem računu leže milijuni, a tko broji tek stotine eura? Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je blagajne stranki u superizbornoj godini., piše dnevnik.hr

Po financijskom planu, HDZ itekako ima razloga za slavlje. Kad se crta podvuče ostali su u debelom plusu.

Višak je 1,7 milijuna eura u prethodnoj godini. Rezultat racionalnog odgovornog postupanja i netrošenja na stvarima koje nisu nužne”, rekao je Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a.

U plusu su već godinama pa na računu sada stoji gotovo 5 milijuna i 400 tisuća eura. Za kampanje, uz donacije, i više nego dovoljno!

SDP je godinu završio s gotovo 180.000 eura u plusu, ali milijunske dugove vuku otprije.

“Moramo rješavati neke stvari koje ja nažalost vučem još od Milana Bandića koji nas, evo i danas je obljetnica smrti, koji nas i iz groba vuče za noge, ali toga smo se tereta napokon riješili”, otkrio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Zato su pred potpisivanjem ugovora za kredit kojim će financirati kampanje. Novac dobivaju iz proračuna, a na njega ne mogu računati Socijaldemokrati. Njihova sredstva ostala su u SDP-U. U plusu su ostali tek 3 800 eura.

“Opcija su donacije, opcija su krediti, moramo sjesti na našem predsjedništvu i donijeti neku odluku, ali svakako nemojmo odbaciti nijednu od opcija”, pojasnio je Nikša Vukas, glavni tajnik stranke

Ruke zadovoljno trljaju u Domovinskom pokretu. Ostalo im je, kažu, 300 000 eura. Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta kaže da i nisu bili štedljivi. “Pa ove godine s obzirom da smo radili skup u brodu i puno po terenu, osnivali puno ogranaka, i nismo baš!”

Za tri izborna ciklusa planiraju potrošiti više milijun eura pa će i njima trebati i donacije, ali i kredit. Izvješća platforme Možemo i MOST-a tek trebaju biti objavljena. MOST će u iduću godinu prenijeti oko 6000 eura.

“Mi vam funkcioniramo skromno i uredno”, tvrdi Božo Petrov, predsjednik MOST-a i otkriva imaju li kredita: “Nemamo trenutno, ali ćemo ih imati, ali mislim da će to biti najviše do 200 000 eura.”

U velikom plusu je i platforma Možemo. “Otprilike negdje oko 500 000 eura, tu negdje”, pojasnio je Tomislav Domes, koordinator financija i dodao: “Otkud? Pa mislim da smo dobro upravljali financijama u zadnjih 5 godina i naprosto nismo trošili sve što imamo.”

Malo manje od 60 000 eura u plusu je stranka Centar, HNS oko 25 000, a GLAS… “Negdje oko 70 000 eura. Imamo dovoljno sredstava koja mogu otrpiti kampanju ali sjest ćemo i vidjeti”, rekla je Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

U minusu gotovo 15 000 eura ostala je Hrvatska stranka umirovljenika.

Exit mobile version