Site icon Hrvatska uživo

RECEPT Najbolje tijesto za pizzu

Image by Matteo Orlandi from Pixabay

Nije tajna da je pizza najomiljenija hrana za utjehu na svijetu. Svatko ima svoju omiljenu pizzeriju i dostavu pizze, ali ponekad rado i u svoja četiri zida pripremamo pizzu.

Kod kuće ipak možemo po svome – nadjev može biti sve što poželimo, a i tijesto možemo prilagoditi svome ukusu. No spomenuto tijesto za pizzu zna biti prava muka, a kako bi ti baš svaki put ispalo savršeno, Miss Gastro donosi recept i upute poznatog zagrebačkog majstora pizze…

Sve što je potrebno jest točno slijediti ove upute i tvoje tijesto za pizzu baš svaki put bit će – savršeno:

– 500 g brašna stavi u jednu posudu. Možeš pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko, a ostalo oštro brašno. Navedene količine bit će dostatne za dva ‘kućna’ protvana.

– Potom po redu dodaj: 2 žličice soli, 1 žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama).

– Kada završiš sa suhim sastojcima, dodaj mokre: 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja.

– Pomiješaj sve sastojke u posudi dok ne dobiješ formu tijesta, a potom ga nastavi mijesiti na glatkoj površini.

– Glatku površinu na kojoj mijesiš tijesto obavezno pospi oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke ‘čisti’ oštrim brašnom.

– Kada zamijesiš tijesto, vrati ga u posudu, pokrij čistom krpom i ostavi da odmara na toplome oko sat, sat i pol.

– Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslaži željene sastojke za nadjev te ispeci.

Exit mobile version