Site icon Hrvatska uživo

Snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi! Civilna zaštita upozorava na veliku promjenu vremena koja stiže noćas

FOTO: Ranko Stojanac/N1/ilustracija

Iz Civilne zaštite tijekom poslijepodneva na mobitele građana u više županija počele su stizati poruke koje upozoravaju na promjenu vremena.

Upozorenja na opasne vremenske prilike stigla su stanovnicima područja Rijeke.

“Oprez: u petak snijeg, olujni vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura”, stoji u poruci Civilne zaštite koja sadržava i poveznicu na stranicu 112.

“U petak od ranog jutra u Primorsko-goranskoj, zapadnom i jugozapadnom dijelu Karlovačke i Ličko-senjskoj županiji snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi, u višim predjelima snježni pokrivač veći od 30 cm. Duž obale ujutro naglo će zapuhati orkanska bura. Opasni uvjeti u prometu”, stoji u još jednoj poruci Civilne zaštite.

Za četvrtak je najavljeno neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba – temperature su tijekom dana u najistočnijim dijelovima Hrvatske dosezale do gotovo 20 stupnjeva. U FRačinovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 14 sati izmjereno je čak 20,6 stupnjeva, a u većim slavonskim gradovima izmjereno je tek nešto manje od 20. Istovremeno, na moru su ponegdje bile i niže nego na kopnu – primjerice, Hvar je u 14 sati mjerio 17,5 stupnjeva, dok je u Slavonskom Brodu bilo 19,3 Celzijevih stupnjeva.

S četvrtka na petak promjena

Prema kraju dana počinje promjena koja će donijeti naglo i znatno zahlađenje. Kako je objavio DHMZ, promjena vremena počela je promjenom tlaka zraka i sve postaje bilježe njegov pad, koji će se nastaviti do posijepodne.

Prema detaljnoj objavi DHMZ-a, ova značajna promjena vremena teći će ovako:

Duboka ciklona s Atlantskog oceana premještat će se narednih dana preko zapadne Europe k srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani povlačiti topli zrak s juga prema Alpskom i Dinarskom području, što će dodatno podržavati razmjerno jaka zapadna i jugozapadna visinska zračna struja. Sa sjevera će se spuštati hladan zrak na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti., piše dnevnik.hr

Exit mobile version