Site icon Hrvatska uživo

Nastavljaju se prosvjedi dijela nezadovoljnih poljoprivrednika, niču novi punktovi ….

FOTO: n1

U Starom Gracu nedaleko od Pitomače u Virovitičko-podravskoj županiji desetak poljoprivrednika pokrenulo je miran prosvjed parkirajući svoje traktore uz podravsku magistralu u znak podrške svinjogojcima koji već dva tjedna prosvjeduju zbog propisanih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ali i kako bi izrazili nezadovoljstvo raspodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta.

Unatoč raskolu prosvjedi dijela nezadovoljnih poljoprivrednika traju već 14 dana i, kako poručuju, trajat će dok se ne ispuni najvažniji zahtjev, a to je svinjokolja zdravih svinja. U Starom Gracu ostat će, kažu, do ispunjenja zahtjeva Stožera za obranu hrvatskog sela iako u toj županiji nije zabilježena pojava afričke svinjske kuga, a posjetio ih je predsjednik Stožera i vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac. , piše HRT

– Nezadovoljni smo općenito politikom raspodjele zemljišta, svega, to su veliki problemi. Zbog toga smo se okupili i dajemo podršku slavonskim seljacima koji se u 13 dana po ovoj zimi na cesti smrzavaju, kojima ne daju da se pokolju svinje koje su zdrave, rekao je Saša Sever, poljoprivrednik, Stari Gradac.

– Želimo zaustaviti sve ove probleme koji se žele nanijeti hrvatskom seljaku i hrvatskom selu. Znači po pitanju od eutanazije zdravih svinja, zabrane svinjokolja, jednostavno ovako loše cijene ratarskih proizvoda, znači uljarica, žitarica, pa i svega ostaloga, od zakupa poljoprivrednog zemljišta gdje znamo da poljoprivredno zemljište ne dobivaju ovi seljaci zemljoposjednici, nego jednostavno dobivaju neke velike korporacije i tako dalje, naglasio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela.

U međuvremenu broj punktova raste, od podneva se prosvjeduje i u Virovitičko-podravskoj županiji. Iz Vukovarsko-srijemske ponavljaju svoje zahtjeve.

– Treba nam podrška. Ljudi, izađite. Ovo je uništavanje sela. Raselit ćemo se, otići ćemo. Neće više biti ni seljaka ni ništa, rekao je Franjo Šimunić iz Podgrađa.

– Nama ne treba novac. Nama treba da možemo kod kuće klati, financirati, raditi koliko treba. Novac nije potreban, naglasio je Ante Ilić iz Podgrađa.    

Situaciju je komentirala i ministrica poljoprivrede.

– Moja je poruka – razgovori uvijek, ali nikad bez onih koji se uistinu bave svinjogojstvom i koji su legitimni predstavnici svinjogojstva, a objašnjavanje svima, od toga se nikada nećemo umoriti. Suzbijanje kuge se nastavlja, ta epidemija ima jako silaznu putanju. To je prije svega rezultat mjera, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Exit mobile version