Site icon Hrvatska uživo

Što je potrebno za 3. kategoriju farme, kome se javiti? Imamo odgovor veterinara

foto: screenshot HRTV

Problem nastaje kada se poljoprivrednici međusobno savjetuju i često prenesu krive informacije, što nikako nije poželjno, rekao nam je veterinar Žarko Plazonić iz Veterinarske stanice Slatina

U redakciju Agrokluba svakodnevno pristižu upiti o rekategorizaciji svinjogojskih farmi s pitanjima – što nam je potrebno da prijeđemo u višu kategoriju, što to ima treća, kome se obratiti?

Problem nastaje kada se poljoprivrednici međusobno savjetuju i često prenesu krive informacije, što nikako nije poželjno, rekao nam je veterinar Žarko Plazonić iz Veterinarske stanice Slatina.

Istaknuo je da nema što reći, a da se već ne zna. Odnosno da je, kao što smo već i pisali, još 2019. godine napravljena kategorizacija i objavljene su biosigurnosne mjere, a da se po tom pitanju nije puno napravilo.

No, sad smo tu gdje jesmo i svinjogojci vape za pomoći. Od kuda krenuti?

Prvo i osnovno – javiti se svom veterinaru!

Prvo se, naglasio je Plazonić, trebaju javiti u nadležnu veterinarsku stanicu i pitati u kojoj su kategoriji. S veterinarom zatim dogovoriti termin dolaska na farmu gdje će im se detaljno objasniti što trebaju napraviti kako bi prešli u 3. kategoriju zaštitnih mjera od afričke svinjske kuge.

To, između ostalog, uključuje čvrstu ogradu oko objekta, objekt mora biti odvojen od ostatka dvorišta, betonirana gnojnica ili ograđena čvrstom ogradom, na prozorima i vratima ugrađeni komarnici protiv muha i komaraca, na ulazu u objekt dezbarijera kao i na ulazu u dvorište barijera za aute, čisto spremište za hranu, redovito provoditi deratizaciju, posebno kupatilo za tuširanje prije i poslije hranjenja svinja, jednokratna zaštitna odijela kod hranjenja.

Kad se ispune uvjeti koje vam je vaš veterinar naveo, dolazi se u kontrolu te ukoliko je sve u redu, ulazite u kategoriju 3, pojasnio je Plazović te dodao kako ništa nemojte raditi napamet ili kako vam netko u susjedstvu kaže jer često dolazi do krivih informacija i zastrašivanja.

Nije to svemirski brod“, poručio je ovaj veterinar koji je u trenutku našeg poziva bio na farmi u Donjoj Motičini baš na takvom pregledu: “Gužva je velika i puno je posla za nas veterinare na razini cijele države. Nitko ne želi ubijati životinje koje zapravo liječimo. Borimo se svaki dan“, rekao je.

Virovitičko-podravska županija u kojoj on djeluje još nema pozitivnog slučaja, naglašava da se tamo promet normalno odvija: “Kupuje se i prodaje, ali pod uvjetom da su farme u 3. kategoriji. Za sve niže od toga je zaustavljen promet, oni mogu klati ukoliko nas nazovu da pregledamo životinje tri dana prije klanja. To je jedini uvjet.”, piše agroklub

Exit mobile version