Site icon Hrvatska uživo

Gdje žive najdugovječnije Hrvatice i Hrvati. koliko imamo udovaca …

Image by Ingrid from Pixabay

Općepoznato je da najstarije osobe na svijetu žive na talijanskom otoku Sardiniji, potom na japanskom otoku Okinawi te na kostarikanskom poluotoku Nicoyi. Nakon njih slijedi kalifornijski gradić Loma Linda u SAD-u i na kraju grčki otok Ikaria koji nosi naziv po mitskom Ikaru. Poznato je i kakvo je stanje u Hrvatskoj, kada je riječ o mjestu s najdugovječnijim stanovništvom. U ovom slučaju ne pratimo globalne trendove jer najstarija osoba u našoj zemlji, sa svojih 108 godina, živi na kontinentu, točnije u Zagrebačkoj županiji, kako su nam otkrili iz Državnog zavoda za statistiku. Isto tako, saznali smo i bračno stanje starijeg stanovništva, pa je tako najviše njih u braku., piše mirovina.hr

Republika Hrvatska imala je ukupno čak 244 stanovnika starijih od 99 godina, prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u 2021. godini. Najveći broj stogodišnjaka i starijih zabilježen je u Gradu Zagrebu gdje živi njih 59 pa i u ovom slučaju ne pratimo svjetske trendove jer život u velikim gradovima izvan granica Lijepe naše nije pogodan za doživjeti duboku starost, kako smo saznali iz Državnog zavoda za statistiku. Uz to, donosimo i podatke o bračnom stanju starijeg stanovništva.

Poznato je gdje žive stogodišnjaci

Život je očito najkvalitetniji na otocima što se vidi po dugovječnosti stanovništva na svjetskoj razini, ali u ovom slučaju Republika Hrvatska je iznimka. Unatoč podatku da naša obala broji čak 1.244 otoka, samo njih 67 su naseljeni i daleko su od najpogodnijih mjesta za život po pitanju broja doživljenih godina. Upravo to dokazuju podaci o starosti priobalnog stanovništa, prema DZS-u.

Što se tiče županija na moru i broju proživljenih godina, 102-godišnjak je najstarija osoba u Istarskoj županiji, nakon koje slijedi Primorsko-goranska u kojoj je najstarija 102-godišnjakinja, baš kao i u Ličko-senjskoj županiji. U Zadarskoj županiji najdugovječnija osoba je 105-godišnjakinja, dok je nešto mlađa gospođa u Šibensko-kninskoj županiji sa 101 godinom.

Geografski gledano, slijedi je Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je na vrhu liste najdugovječnijih osoba 106-godišnjakinja, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najstariji 105-godišnjak. Iz navedenih podataka može se zaključiti kako je život na moru pogodni za nježniji na spol, osim u najsjevernijoj i najjužnijoj županiji na Jadranskom moru gdje su muškarci vodeći po broju godina.

Najstarija osoba u Hrvatskoj

Republika Hrvatska imala je ukupno čak 244 stanovnika starijih od 99 godina, prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u 2021. godini. Svi bismo imali štošta naučiti od najstarije osobe u Hrvatskoj, baš kao i njezinom načinu života, prehrani, upravljanju stresnim situacijama te čitavom nizu čimbenika koji utječu na broj doživljenih godina.

Riječ je o gospođi koja je napunila rekordnih 108 godina, što znači da je samo osam godina mlađa od najstarije živuće osobe na planeti. Ova 108-godišnjakinja svoje je mjesto pod suncem pronašla u Zagrebačkoj županiji. Da su godine često samo broj i da rad nakon mirovine pomaže ostati vitalan zna 100-godišnja kumica iz Samobora o kojoj možete pročitati ovdje.

Nesrazmjer u broju udovica i udovaca

Baš kao što je i književnik Mihail Ljermontov napisao, samoća je hladna, ali spokojna. Taj spokoj daleko je od onog unutarnjeg mira i stanja smirenosti u pozitivnom smislu jer, ako se još tome doda samoća, život nije nimalo ugodan. Vjerojatno to nitko bolje ne zna i ne proživljava od osoba koje su ostale bez svoje srodne duše s kojom su provele život. Iako život udovice i udovaca nije jednostavan niti lagan, rijetki su oni koji su u starosti odlučili pronaći novu životnu suputnicu ili suputnika.

U Hrvatskoj vlada veliki nesrazmjer u broju žena i muškaraca koji su ostali bez svoje bolje polovice. Hrvatska broji čak 365.727 udovaca i udovica prema podacima popisa stanovništva iz 2021. godine. U daleko većoj mjeri žene su nadživjele svoje bračne partnere jer u 2021. godini smo imali 307.741 udovicu i 57.986 udovaca, što znači da imamo 5,3 puta više udovica nego udovaca.

Od 137.343 žena u dobnoj skupini od 60 do 64 godine, njih 26.692 su udovice. U tablici je prikazan broj udanih i neudanih žena te udovica i to po dobnim skupinama, pri čemu nismo uzeli u obzir podatke o životnom partnerstvu, razvedenima i podaci koji su u tablici Državnog zavoda za statistiku navedeni kao nepoznati.

Od 12o.046 muškaraca u dobi od 65 do 69 godina, njih 7.865 su udovci. U tablici je prikazan broj oženjenih i neoženjenih muškaraca te udovaca i to po dobnim skupinama.

Exit mobile version