Site icon Hrvatska uživo

Charles Michel iz Zagreba: “Suočeni smo s tri velika šoka!”

FOTO: PLENKOVIĆ/ SCREENSHOT/N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković domaćin je radne večere na kojoj će sudjelovati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Vlade Talijanske Republike Giorgia Meloni, predsjednik Vlade Republike Malte Robert Abela i predsjednik Vlade Republike Poljske Mateusz Morawiecki. U popodnevnim satima očekuju se izjave za medije predsjednika Vlade Plenkovića i predsjednika Europskog vijeća Michela., javlja N1

Plenković se zahvalio Michelu na dolasku u Zagrebu. “To nam rpedstavlja zadovoljstvo, da za sat vremena s Meloni, Morawieckijem i Abelom iskoristimo za razgovor o ključnim temama za EU.”

“U okolnostima u kojim smo djelovali zadnjih 5 godina, rekao bih da je raniji stratetški okvir bio minrodopski plan djelovanja Unije, i prije covida i ruske agresije na Ukrajinu i prije inflatornih pritisaka i krize na Bliskom istoku. Sve to govori o nepredvidljivosti međunarodnih odnosa, o važnosti jačanja naših obrambenih sposobnosti, o jačanju svih mehanizama ekonomske i finanacijske suradnje”, rekao je premijer.

“Jedna od tema večeras bit će pitanje daljnjeg proširenja Unija”, rekao je Plenković dodajućid a RH podupire proširenje EU-a. “Dobro je da na otvoren način raspravimo realne vremenske okivre.”

“Razgovarat ćemo i o europskom proračunu, reviziji višegodišnjeg financijskog okvira. Ideja je da se pronađu sredstva da bismo mogli podržavati financijski Ukrajinu kad njen krvotok treba više injekcija. Tu su i pojačane prijetnje i intenzitet nezakonitih migracija. Tu su i pitanja strateške ekonomije i nastojanja da se osigura više sredstava za kontkest koji proizlazi iz ubraznih klimatskih promjena i elementarnih nepogoda”, dodao je.

“Svi se slažemo s činjenicom da smo suočeni s izazovima, suočeni smo s tri velika šoka – šok prirode i klimatskih promjena, covid je isto tako manifestacija susreta i kontakta našeg djelovanja s našom okolinom. Važna je i tehnologija, tzv. zelene tehnologije – ulaganje u to predstavlja transformaciju naše budućnosti”, kazao je Michel i dodao:

Treći šok je svjestki poredak i urušavanje svijeta utemeljenog na načelima reda. Vidimo narušavanje reda i poretka u Ukrajini, Bliskom istoku i drugdje. Zbog svih tih izazova pokušavamo surađivati. EU se pokšava uhvatiti sa svim tim izazovima na ujedinjen način i pokušavamjo ojačati europsku suverenost.”

Michel je rekao da postoje dva priroriteta. “Moramo ojačati našu gospodarsku bazu, jedinstveno tržište je vrlo važno, moramo ulagati u inovacije i moramo unaprijediti sigurnosti. moramo psotići napredak u pdoručju europske obrane i sigurnosti.”

Uskoro opširnije…

Exit mobile version