Site icon Hrvatska uživo

Musić Milanović na UN-ovom skupu u New Yorku: Debljina je problem koji se može riješiti uz sudjelovanje svih društvenih sektora

FOTO: URED PRH

Supruga Predsjednika Republike prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović sudjelovala je na panelu pod nazivom „Težnja prema blagostanju, jednakosti i zdravim društvima kroz održive fiskalne politike“ koji je održan u Ujedinjenim narodima u New Yorku u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Vlade Kraljevine Norveške.

Tijekom panela na kojem su sudjelovali i svjetski stručnjaci poput nobelovca Josepha Stiglitza, profesora Seana Dorrancea Kellya te profesorice Jayati Ghosh, prof.dr.sc. Musić Milanović naglasila je važnost sinergije zdravstvenih i ekonomskih politika za unaprjeđenje zdravlja i dobrobiti stanovništva te se posebno osvrnula na problem debljine.

“Debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice s vrlo visokim ekonomskim opterećenjem za europske države, čak preko 2% BDP-a. Međutim, rješenje tog složenog problema ne može se postići onime što je nobelovac Amartya Sen nazvao „instantnom ekonomikom“ kako bi opisao situacije u kojima su važni problemi opterećeni nestrpljivošću koja rezultira prečacima u ekonomskom razmišljanju što kao posljedicu ima troškove više od inicijalno planiranih. Debljina je problem koji zahtijeva dugoročnu predanost i sudjelovanje svih društvenih sektora. Jedino tako možemo dugoročno unaprijediti zdravlje našeg djece, ali i ostvariti značajne ekonomske uštede. Još je Nobelom nagrađeni ekonomist James Heckman ustvrdio kako svaki dolar uložen u kvalitetne preventivne programe u ranom djetinjstvu može uštediti između 4 i 16 dolara”, rekla je prof.dr.sc. Musić Milanović.

Napomenula je kako su dugoročna predanost te intenzivno umrežavanje i zajedničko djelovanje temelj odgovora na ovaj galopirajući javnozdravstveni problem što je, podsjetila je, istaknuto i u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj na samitu supružnika europskih lidera održanom u Zagrebu u svibnju ove godine.

“U Zagrebačkoj deklaraciji istaknuta je potreba da Svjetska zdravstvena organizacija osnuje Europski centar za prevenciju debljine u djece. Hrvatska se ponudila i iskazala namjeru da taj centar bude smješten upravo u Zagrebu kao središnja točka zajedničkih napora u rješavanju zajedničkog problema debljine u djece. Nadam se kako će mreža započeta na samitu samo jačati te da će Svjetska zdravstvena organizacija što prije osnovati Europski centar Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine u djece u Zagrebu i tako aktivno pridonijeti ostvarenju blagostanja, pravednosti i zdravlju društva”, pojasnila je supruga hrvatskog Predsjednika na panelu u New Yorku.

Koristeći iskustva različitih zemalja, ovaj panel nastoji ilustrirati kako su zemlje, s različitim povijestima i izazovima, koristile fiskalne politike kako bi osigurale pravedno blagostanje svojih građana. Ovaj panel okupio je ugledne predstavnike svjetskih vlada, ekonomiste, porezne i zdravstvene stručnjake, a fokus je stavljen na pitanje kako države mogu sinergizirati fiskalne politike, oporezivanje i ciljeve održivog razvoja kako bi potaknule stvaranje društva obilježena blagostanjem, pravednošću i održivošću.

Uz spomenute stručnjake, na skupu su sudjelovali i predsjednica Vlade Islanda Katrín Jakobsdóttir, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednica Republike Moldavije Maia Sandu, administrator UNDP Achim Steiner i generalni direktor Norveške agencije za razvojnu suradnju (Norwegian Agency for Development Cooperation) Bård V. Solhjell, piše Ured PRH.

Exit mobile version