Site icon Hrvatska uživo

Tenkovi ‘pregazili‘ granicu, detonacije oko Belgoroda, vojnici bez oznaka na ulicama, ljudi bježe…

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER

Skupina je navodno zauzela četiri sela u blizini Belgoroda, a u samom gradu je zavladala panika

Duž ruske granice s Ukrajinom izbile su borbe nakon što su samoproglašeni ruski partizani pokrenuli prekogranični napad u Rusiji i ustvrdili da su pregazili pogranično selo po prvi put u ratu Kremlja protiv Ukrajine.

Legija Sloboda za Rusiju, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi svrgnuti režim u Moskvi i osloboditi zemlju od predsjednika Vladimira Putina, tvrdi da je prešla granicu i zauzela naselje Kozinka, dok je slala jedinice u grad Grajvoron u ruskoj Belgorodskoj regiji, prenosi The Guardian.

Skupina je navodno zauzela četiri sela u blizini Belgoroda, a u samom gradu je zavladala panika. Snimka objavljena na društvenim mrežama pokazuje dugu kolonu osobnih vozila, koja je navodna nastala jer su stanovnici počeli masovno napuštati grad. Autentičnost snimke i informacije nisu neovisno potvrđeni.

Nema potvrde zauzimanja teritorija

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov kaže da je najmanje šest osoba ozlijeđeno u incidentima u tom ruskom gradu. Također, dodao je da su oštećene tri kuće i jedna zgrada u napadima.

Pojavila su se i izvješća da je 6 do 8 oklopnih vozila i tenkova Legije ušlo u Belgorodsku regiju, ali autentičnost snimki i informacija nije neovisna potvrđena.
No, kako javlja Sky News, video snimka objavljena na Telegram kanalu Ruskog dobrovoljačkog korpusa ukazuje da je i ova skupina sudjelovala u napadu. Snimka prikazuje mutne noćne snimke skupine muškaraca koji drže grb svoje postrojbe pored putokaza prema ruskom pograničnom selu Bezliudovka.
Ruski dragovoljački korpus, inače, privukao je pažnju u ožujku ove godine, kada su pokrenuli ambiciozni prekogranični napad na susjednu rusku regiju Brjansk, gdje su pozirali sa zastavama prije nego što su se brzo vratili u Ukrajinu.
Predvođeni su poznatim ruskim neonacistom Denisom Kapustinom – poznatijim pod pseudonimima Denis Nikitin i Bijeli Reks – baza im je u Ukrajini, ali kažu da im je krajnji cilj eliminacija Putinovog režima. Čini se da su ovaj put udružili snage s Legijom Slobode za Rusiju, koja ima sličan cilj.

Strani novinari na terenu nisu potvrdili nikakvo zauzimanje teritorija. Legija Sloboda za Rusiju se do sada uglavnom oglašavala na društvenim mrežama i nije poznato da je sudjelovala u nekim većim bitkama tijekom rata. No, i ruski i ukrajinski dužnosnici potvrdili su borbe na granici, a video snimka na društvenim mrežama prikazuje kako oklopna vozila prelaze rusku graničnu postaju u blizini Grajvorona.

Exit mobile version