Site icon Hrvatska uživo

Za presporu vožnju također možete biti kažnjeni, evo što kaže zakon

FOTO: MUPilustracija

Iako smo navikli da nas policija kažnjava za prebrzu vožnju, kažnjavaju i one koji se voze sporo. Kazne su i do 130 eura.

Spora vožnja, jednako kao i ona prebrza, može biti vrlo opasna. “Prvenstveno sankcije ili oduzimanje vozačke dozvole, najjednostavnije rečeno”, rješenje je vozača Gorana.

Opasnost spore vožnje dokazala je i struka. “Zakonitost govori da je vjerojatnost nastanka prometne nesreće veća što je veća razlika između neke uobičajene brzine na prometnici i stvarne brzine vozila. To znači da je veća vjerojatnost nastanka prometne nesreće ako vozimo prebrzo, ali i ako vozimo presporo”, pojasnio je Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

“Slovo zakona za one vozače koji voze presporo kaže sljedeće: ako vozite upola sporije od znaka koji je na prometnici, trebali biste upaliti sva četiri žmigavca. U pravilu to nitko ne čini”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

U Sindikatu vozača napominju da smo sve manje koncentrirani na samu vožnju. Distrakcija je gotovo svakodnevna pojava. Upravo ona kod vozača smanjuje brzinu.

“Korištenje mobitela je jako loše za promet. S druge strane, ljudi nisu usredotočeni na promet, ne sudjeluju aktivno u prometu, već su njihove misli usmjerene sasvim na nešto drugo”, upozorava Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača.

Iako ne toliko često kao za prebrzu vožnju, policija kažnjava i spore vozače. Za takvu ćete platiti i do 130 eura, piše Dnevnik.hr.

Više o kaznama u prometu pogledajte u videu ovdje.

Exit mobile version