Site icon Hrvatska uživo

ŠTO SE DOGAĐA KADA KRUH IZBACIMO IZ PREHRANE? Brzo se vide nevjerojatne promjene, no važno je zapamtiti jedno

Kruh je mnogima omiljena namirnica i teško mogu zamisliti obroke bez njega, a dobro je poznato da utječe na težinu.

Često se može čuti da ljudi kada odluče smršaviti , prvo izbacuju upravo kruh iz prehrane jer se tako ubrzava gubitak kilograma. Evo što se zapravo događa kada se odlučimo maknuti ovu namirnicu iz jelovnika., piše story.hr

Što se događa u organizmu kada izbacimo kruh iz prehrane?

1. Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu

Kruh je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje primijetit će se na tijelo te će dovesti do gubitka kilograma. No nije riječ o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Manja potreba za hranom

Poznato je da ugljikohidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izazviva osjećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega kruh utječe na kilograme budući da je prepun hidrata.

To ne znači da u potpunosti treba izbaciti kruh iz prehrane, već samo da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim koji je napravljen od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

3. Porast energije i bolja probava

Bijeli kruh za razliku od crnog ili integralnog ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli kruh iz jelovnika i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

I nutricionistica Kacie Barnes ističe da je ugljikohidrate važno unositi u tijelo u umjerenim količinama.

‘Uključivanjem ovih namirnica u prehranu unijet ćete dovoljno vlakana, željeza, folata i magnezija, bit ćete siti i imat ćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su dijelovi najbolji za vas’, ističe Kacie.

Exit mobile version