Site icon Hrvatska uživo

Beljak: Glasanje o obuci ukrajinskih vojnika je pobjeda RH; Zekanović: Poraženi su oni koji su glasali protiv

foto: hrt/htv

Hrvatska neće na svom teritoriju obučavati ukrajinske vojnike, odlučio je jučer Hrvatski sabor. Za tu odluku je trebala dvotrećinska većina, odnosno glas 101 zastupnika. Konačni rezultat bio je – 97 zastupnika za misiju i 10 protiv.

Mnogi su politički analitičari to protumačili kao poraz premijera Andreja Plenkovića u Saboru od predsjednika Zorana Milanovića koji je među prvima osporavao takvu nakanu HDZ-ove Vlade i vladajuće većine u Saboru., piše HRT

Takvo glasovanje Krešo Beljak (HSS) tumači kao pobjedu Republike Hrvatske i interesa velike većine hrvatskih građana. 

– Hrvatska se svrstala u red zemalja koje gledaju svoj interes. Nikad nismo osporavali da je u ratu Rusija agresor, a Ukrajina je napadnuta, rekao je Beljak i dodao da smo imali i još uvijek imamo permanentni sukob u neposrednom susjedstvu. Mislim da je hrvatski interes prije svega – mir. Velika je opasnost da se taj rat prelije na naše granice i mislim da bi se Hrvatska trebala držati daleko koliko može od toga sukoba. Nije potrebno uvlačiti se još više, već smo se dovoljno uvukli. I mislim da je jučerašnja odluka Hrvatskog sabora pobjeda Hrvatske, kazao je Beljak.

Hrvoje Zekanović (Hrvatski demokršćani) rekao je da ga je jučer bilo sram u vezi toga s kim već nekoliko godina sjedi u saborskim klupama.

– Nevjerojatno mi je da od 54 zastupnica i zastupnika nije bilo još nekoga tko bi stao na stranu razuma, svjetla i pravde. No ipak moram naglasiti da je velika većina zastupnika izabrala ono logično, glasovala je za obuku ukrajinskih vojnika, rekao je i dodao da su prema njegovom mišljenju poraženi oni koji su glasovali protiv ove odluke. Pokazali su kukavičku i slugansku politiku. Neki su to zbog straha napravili, neki su slijepo slušali Milanovića, a neki jer ne razumiju. Oni koji su glasovali protiv to su napravili jer ne vole trenutačnu vladajuću garnituru. 

Odgovarajući na pitanje zašto HDZ nije povukao glasovanje o toj temi ako nije bio siguran da ima dovoljnu većinu ili se možda namjerno ustrajalo na tome kako bi se pokazalo da u našoj politici imamo “rusofile”, Zekanović je rekao da mu je drago što se glasovalo i što je došlo do razotkrivanja tko je tko.

– Gospodin Beljak je vjerodostojan. On je svoju teoriju zastupao cijelo vrijeme. Naglasit ću da je iz dijela spektra koji je krajnja ljevica. Žao mi je što drugi dio ljevice, a to je SDP i Zeleno lijevi blok, nisu glasovali za ovo. U kuloarima se može čuti da bi svi oni podržali ovo. Nisu glasovali isključivo jer bi napravili nešto protiv Milanovića. I naposlijetku imamo tzv. desnicu, u kojoj se natječju tko će biti luđi, tko će biti radikalniji i tko će pokazati veći rusofilski stav, e da bi s tim naudili Plenkoviću, kazao je među ostalim Zekanović.   

Beljak napominje da se Hrvatska ne nalazi na krajnjem zapadu Europe, već u susjedstvu s BiH koja je duboko podijeljeno i neregulirano društvo.

– Tamo postoje snage koje jedva čekaju da dođe do nekakvog rata. U Srbiji postoje snage koje žele reviditrati proces prije 30 godina. Zar nam treba Putin u Srbiji ili u BiH, odnosno u Republici Srpskoj. Zar nam trebaju neredi na Kosovu? Stranci malo razlikuju Hrvatsku od Kosova. Pukne li jedna bomba na Kosovu, to znači 10% slabiju turističku sezonu u Hrvatskoj, rekao je Beljak.

Zekanović je kazao da se noćas u Moskvi slavilo i da je Putin otvorio šampanjac, zajedno s Lavrovom. Ali Hamnei je slavio, Asad je slavio, a slavili su i Vučić i Dodik zato jer je devet zastupnika glasalo protiv Ukrajine.

Exit mobile version