Site icon Hrvatska uživo

Uskoro novi način naplate odvoza otpada, na terenu ne ide baš glatko…

FOTO: DNEVNIK.HR

Odbrojavaju se dani do početka novog načina naplate odvoza otpada u gradu Zagrebu. Model počiva na dvije velike promjene. Uz kupnju vrećica za miješani otpad, Zagrepčani moraju ograditi svoje kontejnere kako drugi u njih ne bi bacali neželjeni otpad, no čini se da na terenu to ne ide tako glatko.

Predstavnica suvlasnika Dragica Lazić prije dvije godine htjela je ograditi 8 kontejnera ispred zgrade, no to je tada odbilo vijeće mjesnog odbora. Sada će to morati učiniti, ali po nekoliko puta višoj cijeni.  

– To je bila neusporediva cijena puno niža. Ja sam za taj projekt 2020. godine dobila ponude od 30 do 76. A danas? Danas po ovim podacima koje imam, za naše bi mjesto morala izdvojiti 160 tisuća što je nedopustivo, rekla je Dragica Lazić, predstavnica suvlasnika….. piše HRT

Cijena vrećica je poznata i uz fiksnu naknadu od 45 kuna po kućanstvu zaključak je da će većini, bez obzira na navike, odvoz otpada poskupjeti. Oporba smatra da je novi sustav bezidejan. 

– Mogu reći da smo od gradonačelnika Tomaševića kao jednog zelenog aktivista, očekivali jedan cjeloviti model zbrinjavanja otpada. Ovaj model je nepotpun, ovaj model je nepošten i ovaj model je jako skup, naglasio je Mislav Herman, predsjednik GO HDZ-a Zagreb.

Potražnja za takozvanim boksovima toliko je da se, kažu nam predstavnici suvlasnika, kod nekih zgrada neće postaviti do kraja godine, a to je samo dio problema.

I dalje nemamo odgovor na konkretno pitanje: Tko će i na koji način paziti na sve one nesavjesne građane koji će i dalje bacati vrećice osim plavih u kontejner za miješani komunalni otpad. Gradonačelnik poručuje da će se ostale vrećice, ako bude potrebno, i otvarati.

– 5 do 10 posto ljudi napravi 90 posto problema u zgradi. Na nama je da te ljude konačno počnemo kažnjavati jer inače se nikada stvari neće promijeniti. Moramo negdje krenuti, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnikovi partneri u skupštini nisu oduševljeni, kažu – nema velikih i dugoročnih promjena. Smatraju kako građane treba potaknuti da budu partneri, a ne da ih se zastrašuje kaznama. 

– Ja sam očekivao da ćemo ići s modernijim rješenjima, da će gradonačelnik prihvatiti naše sugestije, da se ide s modernim rješenjima jer ovo s kavezima s boksevima je samo malo modificirano 5 godina staro rješenje od Milana Bandića, rekao je Renato Petek, gradski zastupnik SDP-a.

1. listopada je pred vratima, s njim i novi sustav. S obzirom na to da je kampanja vezana uz uvođenje tog sustava gotovo nevidljiva, jesen bi mnogim Zagrepčanima, barem kad je riječ o otpadu, mogla biti tmurna.0 seconds of 2 minutes, 34 secondsVolume 90%

Exit mobile version