Site icon Hrvatska uživo

Pokrenut kazneni progon protiv šefa PPD-a zbog vrijedne ogrlice. Sumnja se da je utajio preko milijun kuna carine

FOTO: SCREENSHOT

Pavao Vujnovac kazneno će odgovarati zbog sumnje da je htio prošvercati ogrlicu vrijednu preko pola milijuna eura

Protiv čelnog čovjeka Prvog plinarskog društva (PPD) Pavla Vujnovca Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici otvorilo je prošli tjedan istragu zbog sumnje da je pokušao u Hrvatsku prošvercati ogrlicu vrijednu nešto više od pola milijuna eura., doznaje TELEGRAM

Vujnovca su carinici zaustavil još 25. lipnja ove godine u Zračnoj luci Zagreb s neprijavljenom ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednom 507.436 eura, odnosno 3.812.421,47 kuna. Portal Index doznao je da je zbog toga Vujnovcu izrečena prekršajna kazna od 50.000 kuna.

S ogrlicom je šef PPD-a u Zagreb stigao iz Züricha, a državno odvjetništvo u prvi mah nije imalo namjeru pokretati protiv njega kazneni postupak.

Utajena milijunska carina

Sada su ipak otvorili istragu zbog sumnje da je Vujnovac počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine u velikom iznosu. Za to Kazneni zakon propisuje do 10 godina zatvora. Naime, carinska obveza za ogrlicu kakvu je Vujnovac švercao iznosi 1.048,357 kuna izračunali su istražitelji u međuvremenu.

Iz PPD-a su nakon ovog incidenta poručili da Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. “Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima”, poručili su.

Inače, PPD posluje u sklopu sustava Energia Naturalis, čiji vlasnik upravo 48-godišnji Pavao Vujnovac. Prije desetak godina bila je to prilično nepoznata tvrtka iz Vukovara, s oko 50 milijuna kuna prihoda 2011. godine, da bi od tada prerasli u jednu od moćnijih kompanija u Hrvatskoj. Prema izvješću za 2020. prihodi PPD-a iznosili su preko 10 milijardi kuna. Prije pet godina Gazprom ih je izabrao za lokalnog partnera te su potpisali desetogodišnji ugovor o distribuciji plina i time dodatno učvrstili svoju poziciju.

Exit mobile version