Site icon Hrvatska uživo

Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja naših eurokovanica. Ukupno će se proizvesti 3700 tona hrvatskih eurokovanica potrebnih za zamjenu valute od početka iduće godine.

U minuti se proizvede između petsto do osamsto kovanica

HRT-ova novinarka Silvana Skočajić kazala je u podnevnom Dnevniku da cijela proizvodnja izgleda doista impresivno, šest preša trenutno radi u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji, gdje u minuti mogu proizvesti između petsto do osamsto kovanica.

Dnevni kapacitet same tvornice je četiri milijuna kovanica, a sedamdesetak djelatnika radi u tri smjene. 

Građani do eurokovanica tek 1. prosinca

Zanimljivo je da se pločice za same kovanice nabavljaju u drugim europskim zemljama, putem natječaja. Alat koji je namijenjen za izradu kovanica, proizveden je u Hrvatskoj tzv. tvornici novca eurokovanica.

Građani će sami moći nabavljati eurokovanice tek 1. prosinca, dok će HNB-a opskrbljivati banke već listopada., piše HRT

Novčanice na raspolaganju već u rujnu

Novčanice će biti na raspolaganju već u rujnu.

Još jedna zanimljivost – kao što se novčanice kune ne proizvode u Hrvatskoj, tako se ne proizvode ni novčane eura, nego se putem natječaja HNB-a odabire najbolji ponuđivač i onda se proizvode u drugim europskim zemljama.  

Na svečanom obilježavanje početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica nazočni su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Plenković: U ovim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je osobno stekao uvid kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura.

– S 1. siječnja 2023.godine Hrvatska postaje članica europodručja i do tada Hrvatska treba dovršiti sve logističke aktivnosti pripreme za zamjenu hrvatskih kuna s eurom. To podrazumijeva i kovanje kovanica u Hrvatskoj kovnici novca, te nabavljanja novčanica od strane Hrvatske narodne banke, i to u dogovoru s drugim Središnjim bankama ostalih članica Europske unije, poručio je Plenković.

Plenković je podsjetio da je na hrvatskim kovanicama u konačnici odlučeno da je na podlozi hrvatska šahovnica, da je na 2 eura karta Hrvatske, na 1 euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu dva slova na glagoljici HR, dok na obodu kovanice od 2 eura piše “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

– To su sve motivi koji su u konačnici usvojeni, koji svi predstavljaju našu državnost, našu povijest, našu novčarsku tradiciju, našu prepoznatljivost i kulturu, rekao je Plenković. 

Predsjednik Vlade dodao je kako smatra da je proces uvođenja eura provođen vrlo sustavno.

– To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos, istaknuo je.

Poručio je da će se tijekom jeseni finalizirati aktivnosti oko ulaska u Schengen.

– U ovim globalnim okolnostima, koje su izazovne, dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama, rekao je Plenković.

Od 1. siječnja, naveo je, slijedit će dva tjedna tranzicije – istodobnog korištenja i kune i eura, pa kad će netko plaćati u trgovini kunama, bit će mu uzvraćeni euri.

– Za to ćemo biti u potpunosti pripravni, izjavio je Plenković.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedjelji radi sedamdesetak radnika.

– Ovdje se kuju ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija posla oko kovanog novca. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba, poručio je Plenković. 

Exit mobile version