Site icon Hrvatska uživo

Arsen Bauk: Postignut dogovor s HDZ-om oko pokretanja promjena Ustava…

foto: screenshot/n1

Dok se u sabornici raspravlja o izmjenama Zakona o zakladi “Hrvatska za djecu”, u uredu predsjednika HDZ-ova Kluba zastupnika kao na traci se izmjenjuju oporbene stranke., javlja HRT

Branko Bačić pozvao ih je na drugi krug pregovora o izmjenama Ustava vezano uz referendum.

Dosad je obavljen tek prvi sastanak, onaj s predstavnicima triju najbrojnijih lijevih oporbenih klubova, a u tijeku je onaj s desnicom.

Točnije, samo s Domovinskim pokretom. Jer nakon Mosta sad ni Hrvatski suverenisti više ne žele sudjelovati u razgovorima.

No njihovi glasovi HDZ-u neće ni trebati pridobije li za svoj prijedlog ustavnih promjena Socijaldemokrate i SDP, što bi se, sudeći prema reakcijama ljevice, moglo i dogoditi.

–  Možemo reći da smo postigli dogovor oko toga da se krene u promjenu Ustava, u visokoj smo fazi suglasnosti kako bi te promjene konkretno trebale izgledati, a tiču se referenduma. O ostalim dijelovima Ustava će svaka politička snaga koja smatra da ih treba promijeniti, koristiti demokratske mehanizme koji su trenutno na snazi i nema niti tu problema, istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

U Mostu negoduju.

– Ovakvim dogovorima ispod stola koji se tiču isključivo političara, guše se referendumske inicijative te uskraćuje pravo građana da oni sami o tome odluče što žele i na koji način žele urediti odlučivanje na referendumu koje se odnosi na ustavne izmjene, rekla je Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta. 

Exit mobile version