Site icon Hrvatska uživo

Iz Kaštela razvili kriminalnu mrežu po cijelom svijetu: Ajkula, Dugi i Perović kokain iz Nizozemske prodavali u Britaniji, a novac preuzimali u Italiji

foto MUP RH

PIŠE VLADIMIR URUKALO objavljuje SLOBODNA DALMACIJA

Krešo Svalina, zvani Ajkula, 42-godišnjak iz Kaštel Starog, koji se već mjesec dana nalazi u istražnom zatvoru u Zagrebu kao jedan od osumnjičenika u USKOK-ovoj aferi “Složna braća”, u kojoj je razotkriven udruženi zločinački pothvat i utaja 51 milijun kuna poreza, ponovno se našao na udaru USKOK-ove istrage, ovaj put zbog sumnje “na počinjenje neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari”.

Osim njega kao vođe, članovi udruženja su i Dominik Dugandžić, zvani Dugi (27), također iz K. Starog, koji je uhićen u Velikoj Britaniji, te Vedran Perović (34) iz Kaštel Novog.

Po USKOK-u, Svalinu se sumnjiči da je od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022. godine, po prethodnom planu i dogovoru, radi kontinuirane nabave kokaina iz Nizozemske, njegova prijevoza i prodaje u Hrvatskoj i u državama Europske unije, povezao u zajedničko djelovanje Dugog i Perovića kao i još najmanje tri zasad nepoznate osobe, od kojih jednu iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Nizozemske i jednu iz Italije.

Preko posebno nabavljenih mobitela i kriptirane komunikacije putem internetskih aplikacija, Svalina je s osobom iz BiH dogovarao kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koje treba preuzeti od nepoznate osobe u Nizozemskoj te ga prevesti u Veliku Britaniju. Potom je s osobom iz Nizozemske dogovarao preuzimanje te droge i njezinu prodaju osobi u Velikoj Britaniji, dok je s osobom iz Italije dogovarao preuzimanje novca u Italiji za prodaju te droge, kao i cijenu za kupnju novih količina kokaina, sve u svrhu njegove kontinuirane nabave, prijevoza i prodaje.

Svalina je, kako bi realizirao ideju, zajedno s istom osobom iz Bosne i Hercegovine i Dugandžićem kupio kamion te su u kabini izradili posebni spremnik u kojem mogu po prijevozu krijumčariti do 50 kilograma droge.

Kamion je bio registriran na Dugandžićevu tvrtku “Hurry up” d.o.o., osnovanu, po podacima sudskog registra, krajem studenoga 2020. godine, a baš je Dugi dogovarao prijevoz legalnog tereta kamionom i njegovo preuzimanje na točno određenim lokacijama i prijevoz do Velike Britanije. Nakon što je Svalina uhićen i kad je završio u zatvoru, njegove je naloge i upute Perović prenosio Dugome, kojem je plaćao i troškove puta i nagrade za obavljeni prijevoz droge.

Dugandžić je uhićen u gradu Doveru u grofoviji Kent, u jugoistočnoj Engleskoj, krajem veljače ove godine, kada je došao iz francuske luke Calais. Britanski granični policajci zaustavili su ga u kamionu splitskih oznaka te su u kabini, u posebnom skrovištu ispod hladnjaka, pronašli dva paketa s oko dva klilograma kokaina 75-postotne čistoće. Robu koju je prevozio Dugi utovario je u Sloveniji, drogu je preuzeo u Nizozemskoj i trebao ju je isporučiti u engleski grad Hereford. Dan nakon uhićenja Perović je jednoj osobi, a kako su zabilježili istražitelji, kazao kako mu je Dugi na dan kad je uhićen kroz plač rekao da mu se “čini da je gotovo”.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA

Exit mobile version