Site icon Hrvatska uživo

Banožićeva košnja na Pantovčaku: Rezao bi Milanoviću ovlasti, no koliku moć predsjednik zaista ima?

FOTO: MARIO bANOŽIĆ/FACEBOOK

Iako sužene, ovlasti predsjednika Republike Hrvatske i dalje su bitne. Treba li ih mijenjati ili ne i u kojem smjeru, kao i na koji način uopće birati predsjednika Republike, tema je koja se nerijetko pojavljuje u javnom prostoru, i to gotovo u pravilu kao sredstvo okršaja u pojedinim političkim sukobima.

Ne nazire se kraj konfliktu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

Nakon što se 40 dana nije ukazivao pred novinarima Banožić je u najnovijem dijelu sage na relaciji Pantovčak – Banski dvori najavio da Milanovićevoj želji za većim ovlastima u dijelu koji se tiče obrane i vojske ne da neće biti udovoljeno, već upravo suprotno – čini se da bi mogle biti smanjene.

O čemu je točno riječ i kada to te kako Vlada Andreja Plenkovića kani učiniti, konkretnih objašnjenja još nema. No, nije zgorega u međuvremenu podsjetiti koje to ovlasti i zadaće predsjednik države uopće ima.

Predsjednik Republike predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu. Brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Ovlasti predsjednika RH:

Piše dnevnik.hr

Exit mobile version